Çağla Büyükakçay'da dopingli madde bulundu, lisansı askıda

Uluslararası Tenis Federasyonu ITF, Napoca’daki turnuva esnasında Çağla Büyükakçay’ın idrarında ‘Ractopamine’ maddesine rastladı. Bu gelişmenin ardından milli sporcu Çağla Büyükakçay'ın sporcu lisansının geçici olarak askıya alındığı açıklandı.

GÜNDEM 06.11.2021, 11:41 06.11.2021, 16:22
Çağla Büyükakçay'da dopingli madde bulundu, lisansı askıda

Milli tenis sporcumuz Çağla Büyükakçay doping kabusu ile karşı karşıya. 2-8 Ağustos 2021 tarihleri arasında Romanya’da gerçekleşen Cluj - Napoca'daki turnuvada idrar örneği veren sporcumuzun test sonuçlarında zararlı madde Ractopamine tespit edildi.

Uluslararası Tenis Federasyonu bu gelişmeler ışığında, şu anda dünya sıralamasında 244.sırada bulunan Çağla Büyükakçay'ın lisansı geçici olarak askıya almaya karar verdi.

Ractopamine nerede bulunur?

Ractopamine, aslında hayvanlardaki kas kitlesini fazlalaştırmak için kullanılan bir nevi sentetik bir katkı maddesi olarak biliniyor. Bu madde aynı zamanda astım tedavisinde de kullanılıyor. Ractopamine imsonniya, baş ağrısı, kalp problemleri ve spazmlara sebebiyet verebiliyor. Çin, Rusya ve tüm Avrupa dahil bu madde 160 ülkede yasaklı maddeler listesinde yer alıyor. Ancak Amerika’da domuzlarda, sığırlarda ve hindilerde de bu maddenin kullanıldığı biliniyor.   

Bu katkı maddesi, bir hayvanın yaşamının son birkaç haftasında yağsız et oluşturma amacıyla kullanılıyor.

Çağla Büyükakçay kimdir?

Çağla Büyükakçay, 1989 Adana doğumludur. 8 yaşında tenise başladı. 12 yaşında birçok şampiyonluklar elde etti. 14 yaşında Enka Spor Kulübü’ne transfer oldu, ardından 1 sene sonra Türkiye Fed Kupası Takımı’nda yer alarak tarihimizdeki en genç bayan milli tenis takımı oyuncusu unvanını aldı.  

2010’da ITF turnuvası kazanan ilk bayan Türk tenisçisi olma gururunu yaşadı.

2014’de Malezya’da bir WTA turnuvasında çeyrek finale çıkan ilk Türk tenisçi olmuştur.  Şu anda WTA sıralamasında 244.sırada yer almaktadır.

Büyükakçay, 2016 İstanbul Cup turnuvasında da bir ilke imzasını attı ve WTA turnuvasında finale çıkan ilk Türk kadın raket oldu. Turnuvanın finalinde de şampiyon olarak tarihe adını yazdırdı.

Yorumlar (0)