Büyük Çamlıca Camisi’ne 2 yılda rekor ziyaretçi

3 Mayıs 2019'dan itibaren hizmet vermeye başlayan Büyük Çamlıca Camisi’ni 12 milyon insan ziyaret etti.

GÜNDEM 03.05.2021, 14:35 04.05.2021, 09:52
Büyük Çamlıca Camisi’ne 2 yılda rekor ziyaretçi

268 rakımlı Çamlıca Tepesi'nde 7 Ağustos 2013'te temeli atılan, proje fikri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ait olan Büyük Çamlıca Camisi, Selçuklu- Osmanlı mimarisi ile sembolleri arasındaki yerini aldı.

Öne çıkan özellikleri

Türkiye’nin en büyük camisi olma unvanına sahip olan Büyük Çamlıca Camisi'nin üç şerefeden oluşan 4 minaresi Malazgirt Zaferi'ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeden oluşan 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğine sahip.

Caminin 72 metre yükseklikte yer alan ana kubbesi Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan 72 milleti, 34 metre çapa sahip kubbesi ise İstanbul'u simgeliyor.

Caminin ana kubbesinin hemen üzerinde 4,5 ton ağırlığında alem bulunuyor. 3 parçadan oluşan ve Nano teknoloji ile renklendirilen alem, aynı zamanda dünyanın en büyük alemi olma özelliğini taşıyor.

Cami 6,5 metre yüksekliğinde, 5 metre genişliğinde ve 6 ton ağırlığındaki ana kapısıyla da dünyanın en büyük ibadethanelerinin kapılarından birine sahip.

Büyük Çamlıca Külliyesi bünyesinde 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi, 8 sanat atölyesi, , 1071 kişilik konferans salonu, 3 bin metrekarelik kütüphane, 3 bin 500 araçlık kapalı otopark yer alıyor.

Cami, ısıtma, ışık, havalandırma, güvenlik ve ses sistemleriyle de ön plana çıkıyor.

"Cuma günleri 5-6 bin insan aynı anda namaz kılıyor"

Büyük Çamlıca Camisi'nin açılışının ardından büyük ilgi gördüğünü dile getiren İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, camiyi ziyaret eden kişi sayıları ile ilgili bilgileri paylaştı. 

Külünk, "Açılışın ardından 12-13 ay içinde 10 milyon cemaat ile yerli ve yabancı ziyaretçiler camiye geldi. Daha sonra salgın dönemi başlamasına rağmen eski dönemlerdeki kadar çok olmasa da ziyaretler sürdü. Şimdiye kadar yaklaşık 12 milyon insan ziyaret ve ibadet için camiye gelmiş durumda. Burası kapasite bakımından Türkiye’nin en büyük mabedi konumundadır. Sadece halı serili olan alanda 25 bin insan aynı anda namaz kılabiliyor. Avlumuz ile beraber toplamda 63 bin insan burada aynı anda namaz kılma imkânına sahip oluyor."

“Burası yalnızca cami değil ayrıca bir külliye konumunda”

Büyük Çamlıca Camisi'nin yalnızca ibadet edilen bir cami olmadığını belirten Külünk, içerisindeki unsurlarla külliye konumunda olduğunu söyledi.

Külünk, "Külliyenin barındırdığı tüm unsurlar şu aşamada henüz tamamlanmış değil. Cami avlusunda geleneksel sanat eğitimlerinin verildiği ve birçok eserin sergilendiği 8 adet sanat atölyemiz var. Yine 1071 koltuktan oluşan özel bir konferans salonumuz, 3 bin metrekarelik alanıyla 50 bin kitabı içinde barındıran kütüphanemiz var. Kütüphanemiz beklediğimizinde ötesinde ziyaretçi ağırlıyor. Ayrıca sanat galerimiz,11 bin metrekarelik bir alana kurulu Türkiye'nin modern ve geleneksel mantığını bir arada buluşturan müze çalışmamız var” diye konuştu.

"Çamlıca Cami bu bölgenin adeta çehresini değiştirdi"

Büyük Çamlıca Camisi'nin bölgenin çehresini değiştirmeye başladığını kaydeden Külünk, bölgede aynı zamanda kentsel dönüşüm çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.

Bölgenin daha sonraki çalışmalarla beraber cazibe merkezine dönüştüğünü aktaran Külünk, "Çamlıca Camisi bulunduğu bölgenin fazlasıyla çehresini değiştirdi. Burası için aynı zamanda bir metro projesi de yürütülüyor. Hem camiye gelecekler için hem de Küplüce, Kirazlıtepe ve Ferah Mahallesi sakinlerinin yararlanacakları bir metro olacak" dedi.

Yorumlar (0)