Bütçe görüşmeleri sürüyor: EYT, asgari ücret ve kadro konusu masada

TBMM'de görüşülen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2023 yılı bütçesi, pek çok tartışmaya sahne oldu. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "SSK'yı batırdığı" ile ilgili söylemlere tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, AK Parti döneminde SGK'nın verdiği bütçe açığına işaret etti. Görüşmelerde EYT, asgari ücret ve sözleşmeli personellerin kadro sorunu ele alındı.

GÜNDEM 11.11.2022, 18:51 13.11.2022, 08:02 Hakan Öksüz
Bütçe görüşmeleri sürüyor: EYT, asgari ücret ve kadro konusu masada

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2023 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye devam ediyor. 

Bütçe görüşmelerinde söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Sosyal güvenlik sistemi, mali bakımdan sürdürülebilir olmaktan çıktı." dedi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "SSK'yı batırdığı" ile ilgili söylemlerin manipülasyondan ibaret olduğunu kaydeden Ağbaba, "Kılıçdaroğlu döneminde SSK'nın bütçe açığı 4 milyon 572 bin lira. 2002'den bu yana Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) açığı ise 482,5 milyar lira. AK Parti iktidarı, Kılıçdaroğlu döneminden 106 kat daha çok açık vermiş." diye konuştu.

CHP'li Ağbaba: "Emekli maaşı, en az asgari ücret kadar olmalı"

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili problemlerin hızlıca çözülmesi gerektiğini vurgulayan Ağbaba, "En düşük emekli maaşı, asgari ücret kadar olmalı. 2002'den bu yana memur maaşlarında ciddi bir erime var. Öte yandan güvencesiz ve sigortasız çalışanlar var. Türkiye'de çalışan işçilerin yarısı, güvenceden mahrum şekilde çalışıyor. Kıdem tazminatı ödemek istemeyen işletmeler, elinden geleni yapıyor. İşten çıkış bildirgelerini öyle bir düzenliyorlar ki kıdem tazminatını almak mümkün değil. Girdi-çıktı yöntemini kullanıyorlar ya da çalışanı istifa ettiriyorlar." dedi.

HDP'li Pekgözegü: "Asgari ücret 12 bin lira olmalı"

Bütçe görüşmelerinde konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, "Çalışanların daha önceden elde ettikleri hakların büyük bölümü, AK Parti iktidarı döneminde kaybedildi. Asgari ücrete enflasyon oranında zam yapıyorlar, bir de bunu iyi bir şey gibi anlatıyorlar. Asgari ücrete yapılan zamların kimseye faydası olmuyor. Bu asgari ücretle ev kirası bile ödenmiyor. Mevcut verilere bakıldığında en az 12 bin liraya yükseltilmeli. En düşük emekli aylığı da yukarı çekilmeli." ifadelerini kullandı. 

İYİ Partili Yokuş: "Sözleşmeli personeller kadroya alınsın"

EYT düzenlemesinin acil şekilde uygulamaya konulması gerektiğini belirten isimlerden biri de İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş oldu. Sözleşmeli personellerin kadro sorununun çözülmesi gerektiğini vurgulayan İYİ Partili Fahrettin Yokuş, "Bunu bir keyfiyet olarak görmeyin, bu bir zorunluluk. Her işçiye temel haklar sağlanmalı. Temel haklardan faydalanamayan çalışan kalmamalı. Kamu istihdam sistemi, güvencesiz çalışma modellerinden arındırılmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)