Bursalı lise öğrencileri otonom araç üretmek istiyor

Bursa’da bulunan Tofaş Fen Lisesi’nin öğrencileri Teknofest’te aldıkları 5.’lik derecesini daha da yukarılara taşımak için hedeflerini belirledi. Bursalı öğrenciler ilk hedefleri olan yerli otomobilin yanı sıra insansız otonom aracı üretmek için sanayicilerden destek beklediklerini aktardı.

GÜNDEM 08.11.2021, 12:53 09.11.2021, 09:00
Bursalı lise öğrencileri otonom araç üretmek istiyor

 Bu sene düzenlenen teknoloji, uzay ve havacılık festivali Teknofest’te 'liseler arası elektrikli otomobil verimlilik yarışları' kategorisinde Türkiye genelinde 5.olan Bursa Tofaş Fen Lisesi’nde öğrenim gören öğrenciler yeni hedefleri olan insansız otonom araç üretmek için şimdiden çalışmalarına başladı.

“Fen lisesinde okuduğumuz için mesleki eğitim alamadık”

Şu anda 12.sınıfta olan ekip lideri Duha Keskin, “Teknofest’in elektrikli otomobil projesini liselere taşıması bizde büyük bir heyecan yarattı. Daha önceki zamanlarda üniversitelilerin yaptıkları projelere bakarak imreniyorduk, ‘keşke biz de yapabilsek’ diyorduk. Ama bizim eğitimimiz sadece akademik olduğu için, bir otomobilin nasıl üretileceği hakkında en ufak bir bilgimiz yoktu. Biz Fen Lisesi’nde okuduğumuz için bu anlamda mesleki bir eğitim alamıyoruz. Bu süreçte alanında isim yapmış kişilerle görüşerek izleyeceğimiz yol ile ilgili çok önemli tüyolar aldık.

“Sonuçtan memnunuz”

Biz otomobil projemize 2020 Mayıs ayında start verdik. Önce maddi destek aradık. O arada bilgisayarda tasarımlarımızı bitirdik. Hayalimizdeki otomobili tasarladık. Sanayiye gidip gelerek tecrübeler edindik. Üretim sürecinde de her şeyi kendimiz kendi el emeğimizle yaptık. Kaynağından başlayıp kesimine, hatta zımparasına kadar modeli ortaya çıkarabilmek için her şey ile tek tek uğraştık. Sadece endüstriyel noktalarda destek gördük. Ortaya çıkan sonuçtan da gayet memnunuz” şeklinde konuştu.

“Bütün parçaları kendimiz üretmek istiyoruz”

 Bu proje döneminde herkesin tüm kapasite ile çalıştığını söyleyen tasarım ekibini kaptanı 12.sınıftaki Nisanur Baştar, “Ürettiğimiz aracın bataryası 5 saat gibi bir sürede doluyor. Tam batarya ile 130 kilometre kadar bir yolu kat edebiliyoruz. Ancak gelecek sene için amacımız bu aracı otonom hale getirmek. Bu sene istediğimiz kadar yerli parça kullanamadık. Ancak seneye tek hedefimiz yapabildiğimiz bütün parçaları kendi el emeğimizle üreterek yerli otomobile en yakın araç olarak inşa etmek olacak” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

“Kaput kısmında çok zorlandılar”

Okulda fen müfredatı uygulandığı söyleyen okul müdürü Süleyman Şeker, “Buradaki gençlerimiz otomobil üretme konusunda hiçbir teorik bilgileri olmadığı halde, tamamen kendi çabalarıyla bir elektrik otomobil üretmeyi başardılar. Ben gençlerimizi bu çabalarından dolayı tebrik ediyorum. Ve onlara imkan verildiği sürece, her türlü aracı üretebileceklerine inanıyorum. Yürüme kısmında herhangi bir sorun olmasa da, kaput kısmı ile çok kısmı ile çok uğraştılar. Biz bu konuda şehrimizin sanayicilerinden bu gençlere destek vermelerini bekliyoruz. Teknofest’te 5. olan gençlerimiz eğer kaput kısmındaki sorunları halledebilselerdi, bence ilk 3’e kesin girerlerdi” diyerek sözlerini bitirdi.

Yorumlar (0)