Bulgaristan’da ilk kez bir Türk, Cumhurbaşkanı adayı

Bulgaristan’da Pazar günü yapılacak seçimde ilk kez bir Türk Cumhurbaşkanlığı için yarışacak. Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin adayı Mustafa Karadayı Bulgar vatandaşlığı olan 60 bin civarında soydaşlarının kendisine destek vermesini istedi.

GÜNDEM 12.11.2021, 17:59 14.11.2021, 09:39
Bulgaristan’da ilk kez bir Türk, Cumhurbaşkanı adayı

Pazar günü Bulgaristan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez Türkler için farklı bir heyecan yaşanacak. Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Karadayı seçimlerde diğer rakipleriyle birlikte mücadele edecek.

Seçim için Bulgaristan’a gidecek bir çoğunluk var

Türkiye’deki Balkan dernekleri, Türkiye’de Bulgaristan vatandaşı olan Türklerin oy kullanabilmesi için tüm olanaklarını seferber etti. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde kurulacak 126 sandıkta 60 binin üzerinde soydaşın Pazar günkü seçimlerde oylarını kullanarak destek olması bekleniyor. Okulların kapanması ve tatil haftasına denk gelmesi nedeniyle vatandaşlığı bulunan birçok Türk’ün de Bulgaristan’a gitmesi bekleniyor.

Mustafa Karadayı’nın şansı olabilir

Bulgaristan aylardır bu Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlenmiş durumda. Hem Cumhurbaşkanının hem de parlamentonun yeniden seçileceği bu seçimlerde, bir Türk ilk kez parti lideri olarak bu yarışta ter dökecek.

Bu sene 3.seçime gidilen ülkede Temmuz’da gerçekleşen son seçimlerde 6 milyon 668 bin 540 kayıtlı seçmenden sadece 2 milyon 731 bin 225 kişi oy kullanmıştı. Katılım yüzde 40’lı rakamlarda kalması, soydaşların sandığa yüksek katılımla gitmesi halinde Türk adayının şansını çok fazla artırabileceği yönünde fikirler yürütülüyor.  

Türkiye’de 126 sandık açılacak

Bu sene bir Türk adayın olması nedeniyle heyecan Türkiye sınırlarına da taşmış görünüyor. Türkiye’de bu seçimlerde oy kullanabilecek potansiyel 350 bin civarında ‘çifte vatandaş’ olduğu biliniyor. Türkiye’de seçim için açılacak 126 sandıkta Türk kökenli Bulgar vatandaşlarının oy kullanmasına olanak sağlanıyor.

Türkiye’de sabah 07.00’den itibaren, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Çanakkale, Bileceik, Adana, Balıkesir Aydın, Antalya, Bursa, Kocaeli, Kırklareli, Mersin, Manisa, Edirne, Tekirdağ, Yalova ve Sakarya şehirlerinin merkezlerinde ve ilçelerinde sandık noktaları kurulacak.

Oy verme işlemi o gün saat 21.00’e kadar sürecek. Oy kullanma aşamasında ehliyet geçersiz olacak, sadece kimlik ile oy verilebilecek. Seçmen listesinde adı bulunmayan vatandaşlar da kimlikleri ile oy kullanma şansına sahip olacak.  

Türkiye geneline bakıldığında, en fazla sandık Bursa’da bulunuyor. Bursa’da 25 ve 20 bin arası soydaşın oy kullanacağı tahminleri yapılıyor. İstanbul’da 27 sandık, Tekirdağ’da 18 sandık, İzmir’de 12 sandık, Kocaeli 8 sandık, Kırklareli 7 sandık, Yalova, Manisa ve Edirne 3’er sandık, Çanakkale, Balıkesir ve Eskişehir 2’şer sandık ve Bilecik, Adana, Aydın, Sakarya ve Antalya’da da 1 sandık olacağı belirtiliyor.

“Bugün, birlik günü”

BAL-GÖÇ BGF Federasyonu ve BRTK Konfederasyonu Onursal Başkanı olan Turhan Gençoğlu yaptığı açıklamada şu değerlendirmeleri yaptı:  "Bu pazar günü Bulgaristan’da soydaşlarımız açısından büyük önem taşıyan bir seçim var. Biz yarısı orada yarısı burada olan et ve tırnak gibi olan 2 toplumuz. Hepimiz bu seçimlere bölünmeden hareket edip seçimlere yüksek oranda katılım sağlanmasını kendimize görev edinmeliyiz. Bugün, birlik günüdür. Eski zamanlarda olduğu gibi bu birliği sağlamamız lazım. “Bir oy, bir oydur” anlayışını güderek daha önceden olduğu gibi seçimlerde en azından koalisyonun büyük ortağı olup yönetimde söz sahibi olabilmek için gereken oy oranlarına ulaşmalıyız. İnşallah el birliği ile bunu da başaracağımıza inanıyorum” dedi.

Yorumlar (0)