Bugün yağışlar etkili olacak! Meteoroloji saat verdi

Türkiye’nin batı kesimleri için sarı kodlu bir uyarı mesajı yayımlayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, özellikle Kuzey Ege, Marmara Bölgesi ve Trakya’da etkisini göstermesi beklenen kuvvetli yağışların bu akşam 18.00 sıralarında başlayacağını duyurdu. 

GÜNDEM 17.04.2022, 09:43 18.04.2022, 09:19
Bugün yağışlar etkili olacak! Meteoroloji saat verdi

Gök gürültülü sağanak yağışların Tekirdağ, Çanakkale, Edirne ve Kırklareli’nde etkili olması beklenirken; İzmir, İstanbul ve Balıkesir’in de bir bölümünde görülmesi öngörülüyor. Kuvvetli yağışlar öncesi bu kentlerde yaşayan vatandaşlar için bir uyarı mesajı paylaşan Meteoroloji Genel Müdürlüğü; yıldırım, sel ve su baskını gibi çeşitli afetlere karşı tedbirli olunması gerektiğini vurguladı.  

Yarın sabah saat 09.00’a kadar etkili olması bekleniyor

Bu akşam saat 18.00 itibariyle etkisini göstermesi beklenen kuvvetli yağışların yarın sabah saat 09.00’a kadar devam etmesi bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan bilgilendirmede, bu saat dilimleri içerisinde sel, yıldırım ve su baskını gibi olayların görülebileceği aktarılarak, dışarıya çıkması gereken vatandaşların bu olasılıkları göz önünde bulundurarak hareket etmesi ve dikkatli olması uyarısında bulunuldu. 

“Eşyalarınızı ve önemli belgelerinizi dolapların üst rafları gibi yüksek yerlere koyun”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu uyarıların yanı sıra afetlerden korunma için çeşitli yöntemleri de bir kez daha kamuoyu ile paylaştı. Müdürlüğün internet sitesinden yapılan açıklamada, sel afeti öncesinde mutlaka gerekli tedbirlerin alınmış olması gerektiğinin altı çizilerek, “Evinizde değerli sayılabilecek bir eşyanız ya da önemli belgeleriniz varsa, onları dolapların üst rafları gibi yüksek yerlere koyun. Evinizde afetler için bir ilk yardım çantası bulunuyorsa, yanınızdan ayırmayın. Zarar görebileceğini düşündüğünüz eşyalarınız varsa onları dışarıdan alarak içeri koyun” ifadelerine yer verildi. 

“Mutlaka yanınızda yedek olarak saklayacağınız bir içme suyunuz bulunmalıdır”

Bu süreçte su kaynaklarının sağlıklı olamayabileceğine dikkat çekilen açıklamada, “Yaşanan sel afeti sebebiyle su kaynakları temiz kalamayabilir. Bu sebeple mutlaka yanınızda yedek olarak saklayacağınız bir içme suyunuz bulunmalıdır. Suyun evin hangi bölgelerinden içeri girebileceğini iyi analiz ederek, mutlaka kum torbaları ile bu bölgeleri kapatın. Eğer dışarıda ve açık bir bölgede iseniz, tepe bir bölgeye çıkın ancak bu konuda en yüksekte olmamaya dikkat edin” denildi. 

“Yüksekliği fazla olan minare gibi yapılarda mutlaka paratoner kullanmak gerekir”

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan bilgilendirmede, yıldırımlardan korunma yolları da vatandaşlara aktarılarak, şu ifadeler kullanıldı:
“Yıldırımın meydana gelmesinde meteorolojik oluşumlarla beraber yer yüzeyinin yapısı da önem arz etmektedir. Yüksekliği fazla olan binalar, metalik ürünler, ağaçlar ve benzeri iyonlaştırma özelliği bulunan malzemeler yıldırım oluşumunu uygun hale getirebilir. Can ve mal güvenliğini sağlamak için bu konulara dikkat etmek gerekir. Yüksekliği fazla olan minare gibi yapılarda mutlaka paratoner kullanmak gerekir” ifadeleri kullanıldı. 

“Şemsiyede sivri metal bulunduğu gibi bu tür eşyaları yıldırım esnasında kullanmayın”

Yıldırım tehlikesinin görüldüğü havalarda telefon direkleri ve ağaç gibi yüksekliği fazla olan objelere mesafeli durulması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Bunun yanı sıra metalik ürünlerden de uzak durmak gerekir. Ama araç lastikleri yalıtkan bir özelliğe sahip olduğu için araçların iç bölümleri güvenli olarak sayılır. Yıldırım riskinin yaşandığı esnada açık bir arazide yer alıyorsanız, hemen olduğunuz yere oturun ancak yatmayın. Deniz veya su üzerinde seyir halinde iseniz de hemen karaya erişmeye gayret gösterin. Şemsiyede sivri metal bulunduğu gibi bu tür eşyaları yıldırım esnasında kullanmayın. Açık alanda topluluk halinde bulunmayın ve hareket etmeyin. Kapalı bir alanda iseniz elektrikli ürünlerinizi zorunlu olmadıkça kullanmayın ve fişlerinin çekildiğinden emin olun” denildi. 

Yorumlar (0)