Bozkurt'taki HES hakkında açıklama

DSİ Genel Müdürü Yıldız, sel felaketinin meydana geldiği Bozkurt'ta HES kapaklarının patladığı iddialarını yalanladı.

GÜNDEM 14.08.2021, 20:26 15.08.2021, 17:45
Bozkurt'taki HES hakkında açıklama

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, sel felaketinin meydana geldiği Kastamonu'ya bağlı Bozkurt ilçesinde HES kapaklarının patladığı yönündeki iddialara dair, "Sel ve taşkın afetleri meydana geldiği zaman 'HES patladı' şeklinde asılsız yorumlar veyahut asılsız haberler yapılıyor. Böyle bir şey asla söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

Yıldız, sel felaketinin meydana geldiği Bozkurt ilçesinin yakınındaki hidroelektrik santralini basın mensupları ile birlikte inceledi.

İncelemenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Yıldız, Bozkurt'taki sel felaketinden evvel hava tahminlerine göre gerekli tedbirlerin alındığını dile getirdi.

"Risk teşkil etmiyor"

Helikopterle sahayı dolaştıklarını ifade eden Yıldız, "İki tesisimizi de inceledik. Hem santral yapılarımızı gördük hem santrale su alan ve daha yukarıda bulunan 'regülatör yapısı' dediğimiz yapıları gördük. Yapılarda bir deformasyon olmadığını, yıkılma meydana gelmediğini hep beraber gözlemledik." şeklinde konuştu.

Yıldız, söz konusu santralin depolaması bulunmayan bir tesis olduğuna işaret ederek, "Barajı olmayan, yalnızca nehirden suyu ufak bir kabartma yapısıyla alıp santrale taşıyan yapılar söz konusu. Zaten bu sebepten dolayı depolaması olmadığı için havuzları da çok küçük. Herhangi bir risk barındırmıyor." sözlerini sarf etti.

Bir gün evvelden HES üzerinde sel tehlikesine karşı gerekli çalışmanın gerçekleştirildiğini dile getiren Yıldız, oluşan taşkınların HES ile ilgisinin bulunmadığının altını çizdi.

"Yapılan yorumlar ve haberler yalan"

Yıldız, "Sel ve taşkın afetleri meydana geldiği zaman 'HES patladı' şeklinde asılsız yorumlar veyahut asılsız haberler yapılıyor. Böyle bir şey asla söz konusu değil." dedi.

Basın mensuplarının bazı beton blokların yıkıldığı yönündeki sorusuna ise Yıldız, "O gördüğünüz, tümüyle regülatörden suyu taşıyan iletim boruları. Onların heyelanla yıkıldığına şahit olduk. Bununla hiçbir ilgisi yok." cevabını verdi

Yorumlar (0)