Bozdağ: Erdoğan'ın 2028'de adaylık hakkı doğabilir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bir televizyon programında Erdoğan'ın adaylığı hakkında konuştu. 2018'de sistemin değiştiğini kaydeden Bozdağ, şimdiki cumhurbaşkanı ile eski dönemlerdeki cumhurbaşkanlarının görevlerinin farklı olduğuna değindi. Bozdağ, "Erdoğan, 2028'de aday olabilir mi?" sorusuna da yanıt verdi.

GÜNDEM 04.02.2023, 01:48 05.02.2023, 14:13 Hakan Öksüz
Bozdağ: Erdoğan'ın 2028'de adaylık hakkı doğabilir

Bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı konusundaki tartışmalara değindi. Muhalefet partilerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığını tartışma konusu haline getirdiğini kaydeden Bozdağ, "Aslında bu adaylık konusunda bir tereddüt yok. Anayasal bir engel söz konusu değil. Meşruiyet tartışmasına zemin oluşturacak bir düzenleme bulunmuyor." dedi.

"Sistem değişti, şimdiki cumhurbaşkanının yetkileri farklı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığının mümkün olmadığına yönelik iddiaların hukuki dayanaktan yoksun olduğuna değinen Bozdağ, "Anayasada son derece açık bir hüküm var. Çeşitli yorumlar getirerek bu hüküm değiştirmeye çalışıyorlar. 2017'de hükümet sistemini değiştirdik. Cumhurbaşkanının yetki ve görevleri yeniden düzenlendi. 2018'de seçilen, temsili bir cumhurbaşkanı değil. Günümüzde cumhurbaşkanı, yürütme organının başıdır. Önceki sistemdeki cumhurbaşkanı ile şimdikinin sadece adı aynı. Sistem bambaşka. Aslında yeni sistemdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yürütme organı seçiliyor." ifadelerini kullandı.

"Muhalefetin oyları düşüşte"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığı konusunda daha önce "sorun yok" açıklaması yapan muhalefetin şimdi bu konuyu sorun haline getirdiğini söyleyen Bozdağ, "Bu durum şu anlama geliyor; korku dağları sarmış. Haziran ayından beri yapılan anketlere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyu artıyor. Muhalefetin oylarının ise belli bir süre sabit kaldıktan sonra düşmeye başladığı görülüyor. Muhalefet, seçimi kaybedeceğini anladı. Ciddi bir endişe hakim. Bu meseleyi gündeme getirmelerinin sebebi bu." dedi.

"2028'de de adaylık mümkün"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2028 seçimlerinde de aday olabileceğini kaydeden Bekir Bozdağ, "Parlamentonun seçimleri yenileme kararı alması durumunda Sayın Cumhurbaşkanı, 2028'de de aday olma hakkı kazanıyor. Böyle bir durumda Meclis feshedilmiş olmaz. Buna seçimin yenilenmesi denir, fesih olmaz. Seçimlerin bir ay öne çekilmesi, yenileme olarak geçmektedir. Çünkü fesih olduğunda TBMM ile birlikte cumhurbaşkanının görevi de bitiyor. Fesihler darbede olur. Bu kavramı sadece darbeciler kullanır." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)