Borrell: AB ve Türkiye'de atmosfer çok iyi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Brüksel'de AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya geldi. Josep Borrell, hem Türkiye hem AB'de çok daha iyi bir atmosferin bulunduğunu söyledi.

GÜNDEM 21.01.2021, 15:52 22.01.2021, 12:35
Borrell: AB ve Türkiye'de atmosfer çok iyi

Brüksel’de AB (Avrupa Birliği) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, Brüksel'de iki gün çok yoğun görüşmeleri olduğunu belirterek, 2020'nin AB-Türkiye ilişkileri bakımından sorunlu bir sene olduğunu hatırlattı.

Aralık Zirvesi ortak sonuç bildirgesinin ardından daha olumlu bir atmosfer oluşturmak için hem AB'nin hem de Türkiye'nin siyasi iradelerini ortaya koyduğunu, ilişkilerin daha sağlıklı yürütülmesi açısından karşılıklı pozitif açıklamaların olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, daha sağlıklı bir diyalog olanağı sağlandığı için bugün Brüksel’de bulunduğunu ifade etti.

"Cumhurbaşkanımız, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Sayın Charles Michel ile Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Sayın Ursula von der Leyen’i Türkiye’ye davet etmişti" hatırlatmasında bulunan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Josep Borrell'la birlikte bu muhtemel ziyaretlerin hazırlıklarını da başlatacaklarını diye getirdi.

AB-Türkiye ilişkilerinde olumlu atmosferin yaratılmasının önemli olduğunu ancak bu atmosferin sürdürülebilir kılınması için somut adımların atılması gerektiğini belirten Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce başlatılan süreçlerin takibini bugün Josep Borrell'la yapacaklarını, "göç mutabakatı" üzerinde güncellenme yapılması hususunda Türkiye'nin teklifini ilettiğini, bu teklifin detaylarını bugün görüşeceklerini bildirdi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz konusunda "çok taraflı konferans" tavsiyesinde bulunduğunu da anımsatan Bakan Çavuşoğlu, söz konusu konferansla alakalı atılabilecek adımların da bugün konuşulacağını, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi ve vize serbestisi dâhil olmak üzere ilerleyen süreçte atılabilecek somut adımların da değerlendirileceğini kaydetti.

"Brüksel'de bugün ve yarın yapacağımız görüşmelerde ülkemizin Avrupa Birliği'nden beklentilerini muhataplarımıza aktaracağız." diyen Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupalı muhatapların da Türkiye’den beklentilerini dinleyeceklerini ve not alacaklarını ifade etti.

Bölgede önemli sorunların hâlâ sürdüğüne vurgu yapan Çavuşoğlu, sorunların çözümü açısından da AB-Türkiye iş birliğinin önem arz ettiğini anımsattı.

Borrell: Daha iyi bir atmosfer var

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise hem Türkiye hem Avrupa Birliği tarafında daha iyi bir atmosfer bulunduğunu belirtti.

AB ve Türkiye’nin karşılıklı anlayış dairesinde hareket edebileceğinin altını çizen Josep Borrell, karşılıklı çıkarlar temelinde ilişkilerin daha olumlu ilerlemesi için iş birliğinin tesis olacağı bir ilişkinin kurulması için karşılıklı çalışılabileceğini umut ettiğini bildirdi.

Türkiye-Yunanistan İstikşafi Görüşmeleri

Yunanistan ile Türkiye arasında 26 Ocak 2021 tarihinde 61'inci istikşafi görüşmelerin başlayacağını anımsatan Borrell, bu husustaki niyetlerin beyan edildiğini ve niyetlerin somut adımlara dönüştürülmesini beklediklerini söyledi.

Kıbrıs müzakereleri

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs'ta müzakerelerin tekrar başlamasıyla alakalı açıklama yaptığı hatırlatmasında bulunan Josep Borrell, görüşmelerin hızlı bir şekilde ve en kısa zamanda başlamasını beklediklerini bildirdi.

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Doğu Akdeniz’de yükselen tansiyonun sürdürülebilir bir şekilde düşürülmesini istediklerini ifade etti.

Libya ve Suriye üzerindeki anlaşmazlıklar

Suriye ve Libya gibi bölgesel bazı anlaşmazlıkların kapsamlı bir diyalog yoluyla çözülmesini ve tansiyonun düşürülmesini umut ettiklerini kaydeden Josep Borrell, "Bugün karşılıklı saygı çerçevesinde yapacağımız görüşmede, açık ve net biçimde Türkiye’deki gelişmeleri ve siyasi durumu masaya yatıracağız. Türk toplumunun bu diyaloğu uzun süredir büyük bir istekle beklediğini biliyoruz. Türkiye’de bazı konularda son derece mühim gelişmeler bulunuyor. Türkiye son derece önemli bir ülke ve önemli bir komşumuz olduğundan bu gelişmeleri de yakından izliyoruz." dedi.

Çavuşoğlu AP milletvekilleri ile görüştü

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Josep Borrell'la yaptığı görüşme öncesi AP'ta (Avrupa Parlamentosu) Avrupa Birliği-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Ryszard Czarnecki ve Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Sergey Lagodinsky'le bir araya geldi.

Yorumlar (0)