Bop, Elazığ ve İzmir depremi sonrası onlarca cana umut oldu

Arama kurtarma köpeği Bop, yıllardır süren afet sonrası çalışmalarda AFAD ve arama kurtarma ekiplerine büyük bir destek oluyor.

GÜNDEM 06.11.2020, 23:48 09.11.2020, 14:24
Bop, Elazığ ve İzmir depremi sonrası onlarca cana umut oldu

AKUT Kuşadası ekibinin eğitimli arama kurtarma köpeği Belçika Molinois cinsi 7 yaşındaki Bop, 24 Ocak tarihinde Elazığ depremi sonrası merkez üssü İzmir Seferihisar olan depremde ve 30 Ekim'deki depremde görev aldı.

Köpeğin eğitmeni Tevfik Gül, Bop'la beraber 6 senedir birçok yerde görev aldıklarını kaydetti.

Gül, Bop'un İçişleri Bakanlığı AFAD aracılığıyla düzenlenmiş olan sınavlarından başarılı bir şekilde geçtiğini kaydederek, "Güzel çalışan, hırsı yüksek olan bir köpek Bob. Motivasyonu çok yüksek. Hem İzmir hem Elazığ depreminde güzel işler çıkardı. Onunla olmaktan büyük bir gurur duyuyorum." dedi.

İzmir'de 6, Elazığ'da 2 noktaya tepki verdi

Gül, köpeğin İzmir'de 6, Elazığ'da 2 noktaya tepki verdiğini söyleyerek, "İzmir'de 1 canlıya ulaştığımıza eminim fakat 6 nokta için işaret verdi. Orada deprem sonrası karmaşadan dolayı sürekli bir yere gidiyoruz. Dolayısıyla işaretlenmiş olan bölgede insanın canlı çıkıp çıkmadığı konusunda elimizde net bir bilgi yok. Çünkü köpek havladıktan sonra hemen başka bir enkaza gidiyoruz. Sayı zaten bizim için önemli değil. Ne kadar çok canı kurtarabiliriz ona bakıyoruz." dedi.

Bir kedinin de kurtarılmasında yardımcı oldu

Bop'un İzmir'deki depremde bir kedinin de yaşamının kurtarılması yönünde destek verdiğini söyleyen Gül, şunları kaydetti:

"Arama kurtarma çalışmaları bitmişti. Son defa ısrarla ara diye komut verdim. Her tarafı talan edip koltuğun altına geldi. Derince kokladı fakat havlamadı. Merak ettim ben de acaba bir canlı var ve yeterince kokusunu alamadı diye mi havlamıyor diye. Sonra hep birlikte yatağı kaldırıp altına bakınca bir kedi gördük Kucağımıza alıp kediyi çıkardık. Oradan bir canlıyı sağ çıkardığımız için çok mutlu olduğumu hatırlıyorum." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)