Bombacı hainin cezası kesildi

Van'da 2 Nisan Polis Merkezi ve Polisevi'ne yönelik bombalı saldırıyı düzenleyen PKK'lı terörist Medet Oruç'un cezası belli oldu.

GÜNDEM 10.07.2019, 13:50 10.07.2019, 13:59
Bombacı hainin cezası kesildi

Van'da, 17 Ağustos 2016'da 2 Nisan Polis Merkezi ve Polisevi'nin bulunduğu binaya bomba yüklü taşıtla saldırı düzenleyen PKK'lı terörist Medet Oruç, 5 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 57 yıl 6 ay hapis cezası aldı. 

Medet Oruç hakkında, 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'nitelikli kasten öldürme', 'kasten öldürmeye teşebbüs etme', 'tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma', '6136 sayılı kanuna muhalefet' suçlarından dava açıldı.

Davanın karar duruşması, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleştirildi. Duruşmada sanık Medet Oruç ile avukatları hazır bulunurken, tutuksuz 5 sanık ise duruşmaya katılmadı. 

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Medet Oruç, iddianamede belirtilen suçların asılsız olduğunu iddia etti. Sanıkların avukatları da müvekkillerinin cezalandırılmasını sağlayacak delillerin dosyada mevcut olmadığını ileri sürdü.  

Mahkeme heyeti, sanık Medet Oruç'u, 5 kez ağırlaştırılmış müebbet, bin 57 yıl 6 ay hapis ve 84 bin lira adli para cezasına çarptırdı.

Diğer sanıklardan Cezmi Öcal ile Tayyar Akdağ'ı 'terör örgütü PKK'ya yardım ve yataklık yapmak' suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, 3 sanığın dosyasını ayırdı.

Ne olmuştu?

Van'da 17 Ağustos 2016'da 2 Nisan Polis Merkezi Amirliğine yaklaşık 30 metre uzaklıkta bomba yüklü bir araç patlatılmıştı. Polis memurları Muhammet Acar ve Hacı Ahmet Öztürk şehit olmuş, sivillerden Dicle İdrak ile Faruk Tam ise yaşamını yitirmişti. Patlama sonucu 73 kişi de yaralanmıştı.

Olayın ardından Van Cumhuriyet Başsavcılığında iddianame hazırlanmış, saldırının minibüse yaklaşık 400 kilogram patlayıcı yüklenerek düzenlendiği ifade edilmişti. 

Sanık Medet Oruç, iddianamede bulunan ifadesinde, terör örgütünün Van'daki başarısızlıkları sebebiyle sözde sorumlu teröristlerin Faraşin Yaylası'nda 3 gün boyunca toplantı yaptığını ve bu toplantıda ses getirecek eylemlerin yapılmasına karar verdiklerini, bunlardan birinin Beşyol Meydanı'nda 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan 'Demokrasi Nöbeti'ne bomba yüklü araçla saldırı olduğunu kaydetmişti. 

İddianamede, Medet Oruç'un, 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'nitelikli kasten öldürme', 'kasten öldürmeye teşebbüs etme', 'tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma', '6136 sayılı kanuna muhalefet' suçlarından cezalandırılması istenmişti. 
 

Yorumlar (0)