Boğaz’ın görünmeyen yüzü gönüllüler tarafından temizlendi

Dalış yapan gönüllüler İstanbul Boğazı`nda su altında gün geçtikçe fazlalaşan atıkların oluşturduğu hayalet ağlar ve çöp dağları temizlenmeye uğraşıyor. Kirliliğin boyutu dalış yapıldığı an su altında çekim yapan dronun, hayalet ağlara takılmasıyla gözler önüne serildi.

GÜNDEM 15.04.2022, 13:06 16.04.2022, 10:15
Boğaz’ın görünmeyen yüzü gönüllüler tarafından temizlendi

İstanbul Boğazı`nın farklı yerlerinde dalış yapan Kıvılcım Günbattı ve İsa Şahintürk, sualtında yaşanan kirliliği hem temizliyor hem de görüntülüyorlar. Dalışı gerçekleştiren Şahintürk ve Günbattı Kireçburnu sahilinde kirliliğin fazla olduğu yerleri öncelikli olarak tespit ediyor. Tespiti yaptıktan sonra beraberlerinde getirdikleri su altı dronuyla atıkların akıntı ile oluşan hayalet ağları ve çöp dağlarını kayıt ediyorlar.

Kirliliği görüntüleyen drone hayalet ağa takıldı

Sosyal medya hesaplarından üzerinden çektikleri görüntüleri takipçileri ile paylaşan bu iki gönüllü farkındalık yaratmayı hedefliyor. Günbattı ve Şahintürk dalış yaptıkları sırada yanlarında taşıyabilecek miktarda olan çöpleri toplayıp su yüzeyine taşıdı. Atıkları topladıktan sonrasında yakında bulunan çöp kutusuna götürdü.

Su altı dronu tarafından gönüllü olarak yapılan bu temizlik çalışmaları an an görüntülendi. Dalışların tüpsüz olarak gerçekleştirildi. Atıkları tespit edilmesinden sonra toplama adımına geçildi. Dalgıçların su altında ki lastiği çıkarmaya uğraştıkları fakat ağırlığı sebebiyle kaldırılamadığı görüldü. Temizlik yapıldığı esnada dalgıçları görüntüleyen su altı dronu hayalet ağlara takıldı. Hayalet ağlara takılan Dronun ağlara kurtarılması aksiyon kamerasında görüntülendi.

'Sokağa atılan çöpten bile sorumlusunuz' 

İstanbul'un birçok noktasında dalış yaptığını belirten İsa Şahintürk, "Balıkçı teknelerinin park ettikleri iskeleler ve aynı şekilde balıkçı barınaklarının bulunduğu bu bölgelerde lastikler denize düşüyor ve uzunca bir süre kalıyor. İstanbul'da su altında ve sahil kenarlarında çöp toplulukları görüyoruz. Lastikler diğer plastiklere farkla daha uzun süre doğada kalabiliyor. Diğer canlılar yaşam alanı olan deniz tarafından bu kirliliğin üzeri kapandığı için çoğu zaman görmemize fırsat vermiyor. " diye konuştu.

Atıkların akıntılarla beraber birikmesiyle çöp dağları oluşturduğunu söyleyen Şahintürk, " İstanbul'un tüm kıyılarında bu kirliliğe şahit oluyoruz. Sokakta yere atılan çöpten bile sorumlu oluyorsunuz çünkü bu atıklar rüzgâr ile denizlere dökülüyor. Atılan bu çöpler denizde uzun süreler boyunca kalıyor ve canlı hayatına ciddi zarar veriyor” dedi.

Yorumlar (0)