Boğazın emektarı 'Mavi Karadeniz', meclis kararıyla satışa çıkarılıyor

Uzun yıllar İstanbul Boğazı'nda, şehir hatları vapuru olarak hizmet veren ve ardından gezinti teknesi olarak Trabzon'a gönderilen, fakat gezinti maliyetinin fazla olması sebebiyle Büyükşehir Belediyesi’nin Beşikdüzü Belediyesi'ne teslim ettiği gemi, söz konusu İlçe Belediye Meclisinin kararı sonrasında satışa çıkarılıyor.  

GÜNDEM 09.12.2021, 13:03 10.12.2021, 14:48
Boğazın emektarı 'Mavi Karadeniz', meclis kararıyla satışa çıkarılıyor

Yaklaşık olarak Trabzon Belediyesi tarafından 10 sene evvel İstanbul'dan getirilen “Mavi Karadeniz” adlı şehir hatları vapuru, 6 sene önce Beşikdüzü ilçesine verilmişti. 

Tarihi gemi satışa çıkarıldı

Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu döneminde, sosyal etkinlik çerçevesinde 4 yıl boyunca çay ocağı faaliyetiyle Beşikdüzü Limanı'nda hizmet veren gemiye gelenler, İstanbul Boğazı'nda yaşanan ortamı deneyimleyerek adeta stres atıyordu. Fakat daha sonraki belediye başkanlığı dönemlerinde çürümeye terk edilen gemi için geçtiğimiz aylarda Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramiz Uzun, meclis kararıyla geminin satışa çıktığı konusunda görüşlerini aktarmıştı. 


Konuya ilişkin bilgi veren MHP Beşikdüzü Belediye Meclis üyesi Doğukan Zıp, Belediye Başkanının, geminin kiralanması konusunda 2 ay önce meclisten yetki istediğini anımsattı ve şunları söyledi:

“2 ay önce Beşikdüzü Belediye Başkanı, gemiyi kiralamak için yetki talep etti. Mecliste bulunan arkadaşlar olarak geminin bölgede kalması gerektiğini belirterek ticari faaliyetini burada sürdürerek kentte istihdam oluşturacağı düşüncesiyle meclis olarak kendisine bu yetkiyi oy birliği ile verdik. Fakat geçen süre içinde Belediye Başkanı, bu gemiyi kiralayamayacağını, bir şirketin bu gemiye talip olduğunu ve satmayı düşündüğünü bize bildirdi. Meclisteki üyeler olarak biz bu geminin hibe olduğunu, etik olarak hibe bir malın satılmasının ahlaki olmayacağını kendilerine ilettik. Fakat meclis üyeleri ile birlikte söz konusu geminin satış kararına onay çıkardı. Biz de Beşikdüzü’nde siyasi yaşamlarını sürdürenler olarak geminin, bölgede kalıp ticari faaliyetine bu bölgede devam edip kentte istihdam sağlaması arzusundayız. Bu anlamda kentte kamuoyu oluşturmak amacıyla; hep birlikte Allah kısmet ederse verdiğimiz mücadele sonucunda bu geminin bölgede kalmasını sağlayacağız” 

"Araç alamadığımız fiyatlara 50 tonluk gemiyi verecekler" 

Gemi için görüşülen fiyatların 400-500 bin lira civarında olduğunu söyleyen Zıp, “Belediye meclisinde şu an bu gemi için görüşülen fiyat 400-500 bin lira civarında. Şu anki ekonomik imkânlara bakıldığında, bir otomobil bile alınmıyorken 50 ton ağırlığındaki gemiyi Beşikdüzü Belediyesi, 400 - 500 lira gibi bir rakamla bir şirkete satma konusunda kararlı” açıklamasını yaptı.

"Geminin ilçeden ayrılmasına ve satılmasına gönlümüz razı değil" 

İlçe esnaflarından biri olan Ferhat Aksoy, geminin kentten ayrılmasına ve satılmasına kesinlikle razı olmadıklarını ifade ederek, şunları aktardı: 

”Beşikdüzü’nün sembolü Mavi Karadeniz gemisi, önceki belediye yönetiminin bizlere kazandırdığı değerlerden biridir. Mevcut yönetim, kentteki hiçbir kazanıma değer vermediği gibi bu gemiyi de atıl vaziyette çürümeye terk etmiştir. Buna benzer örnekleri daha önce de gördük. Aynı şekilde teleferiği de çalıştırmıyor. Bir körüklü otobüsümüz mevcuttu, o da burada çürüdü, muayenesi bulunmuyor diye buradan yolladılar. Aynı şeyi bu gemi konusunda da yapıp, geçtiğimiz günlerde satış kararını meclisten geçirerek satacaklar. Bu geminin satılmasına vatandaş olarak asla razı değiliz. Geminin kentte kalması için yatırımcıları teşvik ederek, Beşikdüzü’nü sevenleri ihalesine girmeye teşvik ederek gemiyi almaya çağırıyorum. Bu geminin Beşikdüzü’nde kalması konusunda gelsinler birlikte mücadele edelim. Burada bu gemi bir lokanta olarak işletilse bile 15 insana istihdam sağlar. Biz senelerdir çok şeyler kaybettik burada, artık bir şey yitirmeye tahammülümüz yok. Geminin gitmesine gönlümüz asla razı değil” 

Çevre sakinlerinden biri olan Cengiz Dilli, geminin kent dışına çıkmasına razı olmadıklarını söyleyerek “Bu geminin herhangi bir yabancıya verilmesini istemiyorum. Sayın başkana buradan çağrıda bulunuyorum: Bu gemiyi satarak kaybetme. Bizi kendinden soğutma sayın başkanım” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (1)
Mehmet Nedim İÇÖZ 2 yıl önce
Mavi Karadeniz yolcu gemisi Trabzon Büyük Şehir Belediyesi adına gemi siciline tescil edilmiş olduğundan satışını Beşikdüzü Belediyesi yapamaz ..