BM Türkiye Temsilcisi ülkesine dönüş yapan Suriyeli sayısını açıkladı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, her hafta ortalama 800 Suriyeli mültecinin ülkesine geri dönüş yaptığını belirtti. Dönenlerin büyük bir kısmının bekar olduğu öğrenildi.

GÜNDEM 21.06.2022, 10:45
BM Türkiye Temsilcisi ülkesine dönüş yapan Suriyeli sayısını açıkladı

Türkiye, 3,7 milyon Suriyeli ile dünyanın en büyük sığınmacı nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Suriyelilerin üzerine bir de iç karışıklığın yaşandığı farklı ülkelerin sığınmacıları da eklenince hükümet geri gönderme işlemleri üzerinde çalışma başlattı.

1 milyon kişi geri gönderilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de inşa edilecek briket evlerle beraber 1 milyon Suriyelinin kendi istekleriyle ülkelerine geri dönmesinin sağlanacağını duyurdu.

Türkiye'de hayatını sürdüren Cerablus, Azez, Tel Abyad ve El Bab uyruklular olmak üzere 13 bölgeye 1 milyon kişinin geri dönüşü için de benzer bir planlama yapılıyor.

Her hafta yüzlerce Suriyeli ülkesine dönüyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, her hafta takribi 800 Suriyelinin Türkiye'den ayrıldığını ve ülkesine döndüğünü açıkladı.

“Büyük bir kısmı Türkiye’de kalacak”

Leclerc, “Suriyelilerin Türkiye'deki maddi durumları kendi ülkelerine kıyasla daha iyi durumda. Bu sebeple büyük bir kısmının da burada kalacağını düşünüyorum. İnsanlar normal olarak kendi geleceklerini Suriye'de değil de Türkiye'de görüyor. Suriye’de sosyoekonomik durum henüz düzelmedi” dedi.

​​​​​​​

“3 ülke birlikte çalışmalı”

Suriyeliler konusu dışında, Rusya'nın Ukrayna işgali sebebiyle yaşanan gelişmeler hakkında da konuşan Leclerc, Türkiye, Ukrayna ve Rusya'nın tahıl koridoru için beraber çalışmasının önemli olduğunu ifade etti.

145 bin Ukraynalı da Türkiye'de

Leclerc, Rus işgalinin sonrasında Türkiye'ye 145 bin Ukraynalının geldiğini açıkladı. BM temsilcisi, 20 bin oturum izni bulunan Ukraynalıya ek olarak 10 bin oturum izni daha verildiğini bunun yanı sıra 5 bin kişinin de uluslararası koruma başvurusunda bulunduğunu söyledi.

Yorumlar (0)