BM: Türkiye kimyasal silah kullanmadı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Ravina Shamdasani, terör örgütü YPG/PKK'nın "Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik yürüttüğü Barış Pınarı Harekâtı'nda kimyasal silah kullandığına" yönelik iddiasını yalanladı.

GÜNDEM 18.10.2019, 16:07
BM: Türkiye kimyasal silah kullanmadı

Sosyal medyada terör örgütüne yakın hesaplar tarafından sahte fotoğraflarla Barış Pınarı Harekâtı'nda "kimyasal silah, fosfor bombası" gibi yasaklı mühimmat kullanıldığına dair yalan haberler yapıldı. 

Beşşar Esed rejiminin Suriye iç savaşında kendi halkına karşı düzenlediği kimyasal silahlı saldırılar hususunda rapor sunan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Ravina Shamdasani, terör örgütü YPG/PKK'nın kara propagandasına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Shamdasani, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) kimyasal silah kullandığı iddialarına ilişkin, "Bize (OHCHR) bu yönde ulaşan bir bilgi yok." ifadesini kullandı.

Türkiye ile ABD arasında Suriye'nin kuzeydoğusu için varılan anlaşma hakkında değerlendirmede bulunan Shamdasani, bölgedeki sorunun barış ve diyalog yoluyla çözülmesinden memnun olduklarını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nden yalanlama

Diğer yandan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarık Jasareviç, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında, El Cezire televizyonu muhabiri Barbara Bibbo'nun, "Türkiye'nin YPG/PKK'ya karşı kimyasal silah kullandığı" yönündeki ısrarlı sorularına "DSÖ, bu yönde bir bilgiye sahip değil." karşılığını verdi.

"TSK'nın envanterinde kimyasal silah yok"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, kimyasal silah suçlamalarına ilişkin, "Bölgede hızla değişen ve gelişen durum beraberinde birtakım sıkıntıları da getiriyor. Terör örgütünün kimyasal silah kullanıp suçu Silahlı Kuvvetlerimize atmaya, bununla ilgili bir algı oluşturmaya çalışacaklarına dair bilgiler geliyor. TSK'nin envanterinde kimyasal silah olmadığı herkes tarafından bilinen bir gerçek." ifadelerini kullanmıştı. 

Yorumlar (0)