BM'den mutabakata yönelik açıklama

Birleşmiş Milletler (BM) sözcülerinden Farhan Haq, üye devletlerin denizler üzerindeki egemenliği, egemenlik hakları ve yetki alanı ile ilgili konularda bir pozisyon almadıklarını aktardı.

GÜNDEM 11.12.2019, 21:48 11.12.2019, 21:52
BM'den mutabakata yönelik açıklama

BM Genel Sekreter sözcülerinden olan Farhan Haq, rutin basın açıklamasında Türkiye ve Libya arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin imzalanan anlaşmaya yönelik soruları cevapladı. 

Haq, BM'nin üye devletlerin denizler üzerindeki egemenliği, egemenlik hakları ve yetki alanı ile ilgili konularda bir pozisyon almadığını fakat kapalı veya yarı kapalı alanlar gibi belirli bölgelerde, üçüncü tarafların çıkarlarının özellikle dikkate alınması gerektiğini söyledi. 

Sözcü Haq, ilgili tüm taraflara bu tür hassas konularda diyaloğu sürdürme ve görüş ayrılıklarını barışçıl yollarla çözme çağrısında bulundu.

Yunanistan Türkiye'yi şikayet etti!

Öte yandan Yunanistan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e ve BM Güvenlik Konseyi'nin aralık ayı dönem başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft'a bir mektup göndererek, Türkiye'yi Uluslararası Deniz Hukuku Anlaşmasını ihlâl etmekle suçladı. Yunanistan, BM Güvenlik Konseyi'ni de acil toplantıya davet etti.

27 Kasım'da Türkiye ve Libya'daki Uluslararası Mutabakat Hükûmeti arasında "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını korumayı amaçlayan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalanmıştı. 

Yorumlar (0)