Blinken’den Türkiye’yi şaşırtacak açıklama: “Seri olmalıyız”

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye’ye F-16 satışının hızlandırılması konusunda açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 29.04.2022, 09:48
Blinken’den Türkiye’yi şaşırtacak açıklama: “Seri olmalıyız”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’ndeki bütçe oturumunda konuştu. ABD dış politikası hakkında değerlendirmelerde bulunan Blinken’in gündeminde, yabancı ülkelere silah satışı vardı. Güney Carolina Vekili Joe Wilson’ın sorduğu “Bence yabancı askeri satışlarımız gereksiz bürokrasiler yüzünden sekteye uğruyor. Örneğin Türkiye ve Hindistan gibi müttefiklere yardımcı olmalıyız. Bu konuda bürokrasiyi nasıl aşabiliriz?” sorusu üzerine Blinken’den Türkiye’yi şaşırtan bir yanıt geldi.



“Biz daha iyisini yaparsak Ruslardan uzaklaşırlar”

“Ben de sizinle aynı fikirdeyim. Yabancı ülkelere satış konusunda daha iyi adımlar atmamız gerekiyor. Acil adım atmamız gereken bölgeler var. Bu konuda dürüst olmam gerekirse satışlar tamamen yürütme erkanı ve kongre ile ilgili. Bu bizim için önemli bir nokta çünkü bizim satış yaptığımız ülkelerle yeniden ortak olabilme pozisyonuna geçmemiz durumunda o ülkeler Rusya’dan uzaklaşacaktır. Bu sebeple ülkelerle olan ilişkilerimizi yeniden gözden geçirmemiz gerekir.”



“Rusya, bizim yarattığımız boşluğu dolduruyor”

“Ülkemizin müttefiklerinin savunmalarında oluşturduğu boşluğu Rusya dolduruyor. ABD’nin müttefik ülkelerine silah satışı konusunda daha seri hareket etmesi gerekir.”

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan kongreye bir süre önce mektup gönderildiği biliniyor. Mektupta, F-16’ların Türkiye’ye satışının ABD’nin çıkarlarıyla uyuştuğu kaydedilmişti. Blinken, geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada da Rusya’nın S-400 hava savunma sistemlerini satın alan Hindistan’a yaptırım uygulanması konusunda açık kapı bırakmıştı.

Yorumlar (0)