"Bizim ortak düşmanımız DAEŞ"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında, "Bizim ortak düşmanımız DAEŞ." dedi.

GÜNDEM 11.10.2019, 11:43 11.10.2019, 14:23
"Bizim ortak düşmanımız DAEŞ"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler. 

Bakan Çavuşoğlu, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin, "Türkiye olarak bugüne kadar terör örgütleriyle ayrım gözetmeksizin hepsiyle mücadele ettik, mücadele etmeye devam edeceğiz. Terörizme karşı ayrım gözetmeden mücadele ediyoruz. Müttefiklerin bizimle dayanışma göstermesini bekliyoruz. Türkiye olarak bugüne kadar terör örgütleriyle ayrım gözetmeksizin hepsiyle mücadele ettik, mücadele etmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Bu kara propagandayı daha önce gördük"

"Operasyona karşı sosyal medyada kara propaganda yapılmaya başlandı ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Çavuşoğlu, "Bu kara propagandayı daha önce gördük. Biz bunu Fırat Kalkanı harekatında da görmüştük. Bu kara propaganda bizi amacımızdan vazgeçirmez. Gerçekleri dünya kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz." karşılığını verdi. 

"Müzakere yolunu sonuna kadar kullandık"

Çavuşoğlu, NATO üyesi ülkelerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) girişimine ilişkin, şunları söyledi:

"Münferit olarak bazı NATO üyesi ülkelerden buna benzer açıklamalar geldi. Hepsi YPG ve PKK'nın aynı olduğunu biliyor. Türkiye'nin endişesinin meşru olduğunu ifade ediyor. Eğer endişemiz meşruysa mücadelemiz de meşrudur. Yükümlülüğümüz olmamasına rağmen NATO'ya ve dünyaya bildirimde bulunduk. Türkiye diplomasi ve müzakere yolunu sonuna kadar kullanmıştır. Esasen NATO müttefiklerini korumak için planlar kabul edilir. Türkiye'yi koruma planı da onaylanmıştır. Burada YPG ve PYD vardır. Daha sonra ABD bunu haksız bir şekilde engellemiştir. " 

"Hiçbir ülke Türkiye kadar mültecilere ev sahipliği yapmadı"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin NATO ittifakının güçlü bir ülkesi olduğuna dikkat çekerek, NATO ittifakından hiçbir ülke Türkiye kadar Ortadoğu'dan saldırıya uğramadı, Türkiye kadar mültecilere ev sahipliği yapmadı. Türkiye zor bir bölgenin tam sınırında yer alıyor. Bizim ortak bir düşmanımız var: DAEŞ. Yakalanan DAEŞ'lilerin tekrar kaçması önlenmeli. Türkiye büyük bir güce ve sorumluluğa sahip. NATO Türkiye'nin ne kadar önemli bir müttefik olduğunun farkındadır. İnsani konularda biz herkesten hassasız. DAEŞli teröristlerin serbest bırakılması söz konusu değil. Suriye ve Irak'ın dışında DAEŞ en çok Türkiye'yi hedef almıştır." ifadelerini kullandı. 

"NATO'nun açık bir terör örgütü listesi yok"

NATO'nun YPG'ye karşı pozisyonunun sorulması üzerine Çavuşoğlu, "NATO'nun açık bir terör örgütü listesi yok. Biz DAEŞ'e karşı mücadelede koalisyona müdahil olduk. Asıl mücadelenin yerel güçleri eğitmek olduğunu biliyoruz. Kuzey Suriye'de YPG'ye gelirsek müttefiklerimiz arasında bir fikir birliğinin oluşmadığı bilinen bir gerçek. Ancak Kuzey Suriye'de NATO yer almıyor." karşılığını verdi. 

"Türkiye'nin mücadelesini önemsiyorum"

Stoltenberg, "ABD Kongresi Türkiye'ye yaptırım uygularsa NATO'nun tutumu nasıl olur?" sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Varsayımlar üzerinden konuşmam yanlış olur. Türkiye güçlü bir NATO müttefikidir. Türkiye'nin mücadelesini önemsiyorum ve takdir ediyorum."

"Her seferinde yalvaracak değiliz"

Çavuşoğlu, İspanya'nın Türkiye'deki Patriot hava savunma sistemlerini geri çekmekle tehdit etmesine ilişkin, "Türkiye'nin kendi savunma sistemi yok. İspanya'ya teşekkür ediyoruz. Kendileri bugüne kadar Patriot'u sınırlarımızda tuttu. Tüm bu tartışmalar bir daha gösteriyor ki Türkiye kendi savunma sistemini almalıdır. Her seferinde yalvaracak değiliz. Neden S-400'ü aldığımızın da bir göstergesidir." diye konuştu.

"NATO müttefikleri Türkiye'yi destekliyor"

NATO'nun Türkiye'yi çok farklı şekilde desteklediğini vurgulayan Stoltenberg, "NATO kendi varlığını son yıllarda artırmıştır. Daha fazla deniz kuvvetleri ve hava kuvvetleri varlığını sürdürmektedir. Bunun dışında 5 milyar dolarlık bir yatırım yaptık. NATO müttefikleri Türkiye'yi desteklemektedir. Türkiye hepimiz için önemli olan bir mücadelenin ön cephesinde yer alıyor. DAEŞ'e karşı yapılan savaş da bunun en büyük örneği. Her zaman ön cephede oldu. Yıllarca hava savunma sistemlerini Türkiye'ye sağladık. Türkiye şimdi ek savunma sistemlerini almaya çalışmakta." dedi. 

Yorumlar (0)