"Bize karşı adım atarlarsa cevabını alırlar"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rum Kesimi ile yaşanan Doğu Akdeniz gerilimine ilişkin, "Bize karşı bir adım atamazlar atmaya da cüret ederlerse cevabını da alırlar geçmişte olduğu gibi. Biz bu konuda gerekli bilgilendirmeyi net bir şekilde yaptık." dedi.

GÜNDEM 04.07.2019, 11:34
"Bize karşı adım atarlarsa cevabını alırlar"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

İşte Çavuşoğlu'nun açıklamalarından önemli satır başları...

Bize karşı adım atamazlar

Rum Kesimi ile yaşanan Doğu Akdeniz gerilimine değinen Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz tehditlerinin bizim için hiçbir anlamı yok. Bize karşı bir adım atamazlar atmaya da cüret ederlerse cevabını da alırlar geçmişte olduğu gibi. Biz bu konuda gerekli bilgilendirmeyi net bir şekilde yaptık. Güvenlik Konseyinin daimi üyelerine de bilgilendirme yaptık. Birine hesap vermek için yapmıyoruz bunu. Bu işin siyasi olarak ve hukuki olarak ne olduğunu bilgi kirliliği olduğu için izah etmek durumundayız. Biz hakkımızı kullanıyoruz, o ne demiş bu ne demiş diye bakmayız."

Rusya, rejimi kontrol altında tutmalı

Çavuşoğlu, G-20 Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye'deki siyasi sürecin ve İdlib'deki durumun görüşüldüğünü ifade etti.

İdlib'de biraz daha sükunet olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"İdlib mutabakatı ve Türkiye ile Rusya arasında olan güven, Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Putin arasında görüşüldü. Tabii burada esas sorumluluk Rusya'da. Rusya'nın rejimi kontrol altında tutması gerekiyor. Bu saldırıların durması gerekiyor. Gerekli bilgileri de verdik, hastane, okullara ve sivillere yönelik saldırıların olduğunu. Rusya'nın kendi üsleriyle ilgili güvenlik endişeleri var ama esasen zaten bu konuda istihbaratlar ve askerler görüşüyorlar. Burada radikal gruplar var. Onların geleceği ne olacak, bunların hepsini biz Rusya ile İran'la veya diğer aktörlerle hepsini konuşuyoruz çünkü Suriye meselesi, yani İdlib kritik bir konu."

Patriot meselesini sadece Obama'ya yıkmayalım

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S-400 savunma sistemleri ve buna karşı ABD'nin olası yaptırımlarına ilişkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmeye işaret etti. Trump'ın açıklamalarını hatırlatan Çavuşoğlu, şu şekilde konuştu:

"Trump'ın ikili görüşmede basının önünde bunu açıkça söylemesi önemliydi. Hatta bunu daha sonra düzenlediği basın toplantısında daha geniş şekilde vurgulaması önemliydi. Esasen Trump, herkesin önünde söylediği şeyi daha önceki ikili görüşmelerimizde Sayın Cumhurbaşkanımıza defalarca söylemişti. Telefon görüşmelerinde de Sayın Trump Türkiye'nin bir suçunun olmadığını, kendilerinin ama (Barack) Obama döneminin hatalarının olduğunu söylemiştir ama burada bir parantez açmak isterim. Trump iş başına geldiğinde de biz Patriot almak istediğimizi yazılı şekilde ABD'ye ilettik. Daha 6 ay önce, yaklaşık iki sene sonra bize bir cevap geldi yani bunu sadece Obama dönemine yıkmayalım. Doğru, Obama döneminde biz 10 sene almaya çalıştık, alamadık ama Trump'ın ilk iki senesinde de Patriot konusunda bize bir dönüş olmadı."

Diplomasiyle tüm meseleleri çözmek istiyoruz

Çavuşoğlu, ABD'de farklı kurumlardan farklı sesler geldiğini ifade ederek, Trump'ın Türkiye ile ilişkiler hakkında herkesin önünde dile getirdiği şeylerin özellikle yönetim içindeki farklı sesleri azaltmaya başladığına dikkat çekti. ABD Kongresinin 'farklı bir konu' olduğunu bildiren Çavuşoğlu, "Trump'ın açıklamasının Kongreyi de etkilediğini görüyoruz." ifadesini kullandı.

ABD Kongresine Türkiye'nin neden S-400 aldığını ve neden Patriot alamadığını anlattıklarını belirten Çavuşoğlu, "Yaptırım ve tehdit dilini bir kenara bırakarak diplomasiyle tüm meseleleri çözmek istiyoruz." dedi. 

S-400 bitmiş bir anlaşmadır

ABD ile S-400 gerilimine değinen Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi S-400 bitmiş bir anlaşmadır. Artık teslim süresi konuşuluyor. S-400'ü alacağız. NATO ve diğerleriyle de görüşüyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, "Trump'a rağmen yaptırım söz konusu olabilir mi?" sorusuna, "Başkanın yetkisinde olan şeyler var, erteleme gibi. CAATSA dediğimiz, Kongreden geçen anlaşma. Esasen bu F-35'i kapsamıyor. S-400'ü kapsıyor. Burada bir liste var. 'O olabilir, bu olabilir.' Daha ne olduğunu bilmiyoruz. Görüşüyoruz. Burada net bir karar yok. Bizim yaptığımız 'Ortak komisyon kuralım' teklifiyle ilgili görüş alışverişi oldu ama diğer konularla ilgili kategorik sözlerin dışında iletilmiş bir şey yok. Biz de bunu yakından takip ediyoruz." karşılığını verdi. 

F-35'i Trump gündeme getirdi 

Bakan Çavuşoğlu, F-35 programının Erdoğan-Trump görüşmesinde nasıl gündeme geldiğine ilişkin, şunları söyledi:

"Trump'ın kendisi görüşmede söyledi. 'Böyle şey olur mu?' dedi. 'Bir ülke, F-35'te ortağımız ve yaklaşık 1,4 milyar para ödemiş ve F-35 verilmeyecek, kendi uçağını alamayacak. Bu kabul edilir bir şey değil.' dedi. 'Bununla ilgili biz çalışıyoruz.' dedi."

Çavuşoğlu, Trump'ın bu konuda açık ve net fikrini söylediğini kaydederek, "Her şey Trump'ın söylediği gibi olacak diye çok naif, iyimser olmaya gerek yok. Temkinliyiz ama Trump'ın bir devletin başkanı olarak bunları söylemesi de, bunları kabul etmesi de bu sürecin daha sağlıklı işlemesi bakımından önemlidir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)