Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. Maddesi ne anlama geliyor?

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), terörü kaynağında yok etmek üzere Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşmasının 51. maddesinden doğan meşru müdafaa hakkı kapsamında Pençe-Kılıç Hava Harekatı'nın gerçekleştirildiğini açıkladı. Peki BM'nin 51. Maddesi nedir?

GÜNDEM 20.11.2022, 10:42 21.11.2022, 08:11
Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. Maddesi ne anlama geliyor?

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye ve Irak'ın kuzeyinde bulunan ve teröristlerin üs olarak kullandığı bölgelere "Pençe-Kılıç Hava Harekatı" yapıldığını açıkladı.

MSB: "51'inci maddeden doğan haklarımız kapsamında icra edildi"

Bakanlıktan, gece saatlerinde düzenlenen hava harekatına yönelik gelen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"PKK/KCK/YPG ve diğer teröristleri etkisiz hale getirerek; Suriye ve Irak'ın kuzeyinden halkımıza ve güvenlik ekiplerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak, terörü kaynağında yok etmek hedefiyle; Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51'inci maddesinden gelen meşru müdafaa haklarımız kapsamında, Suriye ve Irak'ın kuzeyinde bulunan ve ülkemize teröristler tarafından saldırılarda üs olarak kullanılan bölgelere Pençe-Kılıç Hava Harekatı icra edilmiştir."

51'inci madde nedir? Ne anlatıyor

Söz konusu 51. madde, BM üyesi ülkelere, silahlı saldırı durumunda meşru müdafaa hakkı veriyor. Birleşmiş Milletler antlaşmasının 51. maddesinde şu sözler yer alıyor:

"Bu Antlaşmanın hükümleri, Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması durumunda, Güvenlik Konseyi uluslararası güvenlik ve barışın korunması için gerekli tedbirleri alıncaya dek, bu üyenin doğal bireysel ya da ortak meşru savunma hakkına halel getirmez.

Üyelerin bu meşru hakkını kullanırken aldıkları tedbirler hemen Güvenlik Konseyi’ne bildirilir ve Konsey’in işbu antlaşma kapsamında uluslararası barış ve güvenliğin korunması veya yeniden tesisi için gerekli göreceği biçimde her an hareket etme görev ve yetkisini hiçbir biçimde etkilemez."

26 Haziran 1945 tarihinde Birleşmiş Milletler Antlaşması, San Francisco'da imzalandı ve 110. maddeye uygun bir şekilde 24 Ekim 1945'de yürürlüğe girdi.

Türkiye Antlaşmayı Milletlerarası Adalet Divanı Statüsüyle beraber 15 Ağustos 1945'te onayladı.

24 Ağustos 1945 gün ve 6902 Sayılı Resmi Gazete'de, 4801 Sayılı Onay Kanunu yayınlandı.

Yorumlar (0)