Bir ülke daha Türkiye'yi 'kırmızı liste'ye aldı

İngiltere, Kovid-19 tedbirleri çerçevesinde uluslararası seyahatlere getirdiği kısıtlamalara bir yenisini daha ekledi ve Maldivler ile Türkiye’nin "çok riskli" ülkelerin yer aldığı kırmızı listeye alındığını açıkladı.  

GÜNDEM 08.05.2021, 13:16 10.05.2021, 09:43
Bir ülke daha Türkiye'yi 'kırmızı liste'ye aldı

Kovid-19 pandemisi sebebiyle seyahatlere yönelik kısıtlamalar getiren İngiltere, Türkiye'yi orta riskli gruptan çıkardı ve en yüksek risk grubu olan kırmızı listeye aldı. 

Maldivler ve Türkiye kırmızı listede

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Türkiye ve Maldivler’in kırmızı listeye alındığını duyururken bu listede yer alan ülkelerin, “aşırı durumlar hariç ziyaret edilmemesi ülkeler” olduğuna dikkat çekti.

Yeşil ülkeler listesi de açıklandı

Ulaştırma Bakanı Shapps, ülkeler arası seyahatler çerçevesinde İngiltere’nin oluşturduğu "yeşil listeyi" de duyurdu. Buna göre yeşil listede yer alan ülkelerin vatandaşlarına ve bu ülkelerden gelen şahısların otel veya ev karantinasına girmesi gibi bir zorunluluğun bulunmadığı açıklandı. Bu listedeki ülkelerden gelenlerin, İngiltere'ye gelişlerinden sonra yalnızca 2 gün içinde test olmaları istenecek ve testi pozitif çıkan kişilerin kendilerini izole etmesinin isteneceği belirtildi.

Yeşil listedeki ülkeler; Singapur, İzlanda, Brunei, Faroe Adası, Yeni Zelanda, Avustralya, Falkland Adaları, Cebelitarık, Saint Helena Adası, İsrail, Güney Georgia Adası ve Portekiz.

Kırmızı listede 43 ülke

İngiliz hükümetinin, "yüksek riskli" olarak değerlendirdiği "kırmızı listede" ise Türkiye dahil 43 ülke yer alıyor. Kırmızı listede, Hindistan ve Brezilya gibi Kovid-19 mutasyonlarının çıktığı büyük nüfuslu ülkeler bulunurken geri kalanında Afrika ve Güney Amerika ülkelerinin yer aldığı belirtildi. 

İngiltere'de 17 Mayıs’tan sonra, yasakların gevşetilmesine ilişkin kararlar alınması beklenirken uluslararası seyahatlerin tekrar yapılabilmesi için; söz konusu ülkelerdeki enfeksiyon oranına göre karantina süreci tespit ediliyor. Hükümetin açıkladığı "kırmızı liste" esaslarına göre, bu listede yer alan ülkelerden gelenlerin 10 günlük zorunlu otel karantinasına gireceği belirtiliyor.

Hükümetin kararlaştırdığı tesis ve otellerde karantinaya girecek kişilerin 10 günlük masrafını kendileri karşılayacağı açıklanırken bir kişi için otel ücretinin bin 700 sterlin olduğu duyurulmuştu. Zorunlu tutulan otel karantinasına girmeyen kişilere ise 10 bin sterline kadar para cezası verileceği ve seyahat geçmişlerini yanlış belirten kişilere de 10 yıla kadar hapis uygulanacağı da önceden açıklanmıştı.

Yorumlar (0)