Bilim Kurulu Toplantısı'ndan 'somut adım' kararı çıktı

Bilim Kurulu, koronavirüs salgınına karşı somut tedbirler istedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın sonrasında yaptığı paylaşımda, kış aylarının salgını daha da yayacağı endişesiyle somut önlemlerin tavsiye edildiğini belirtti.

GÜNDEM 16.11.2020, 23:07 17.11.2020, 00:14
Bilim Kurulu Toplantısı'ndan 'somut adım' kararı çıktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yazılı açıklaması şöyle:

"Dünya 11 aydır yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınıyla savaşıyor. Salgın, küresel çapta yayılmayı ve can almayı sürdürüyor. Bugün itibarıyla dünya genelinde 55 milyon vaka tespit edildi, 1 milyon 400 bine yakın can kaybı medyana geldi."

"Ülkeler tekrar kısıtlamalar getirdi"

"Bu süreçte hiçbir ülkenin bu virüsten bağışık kalması mümkün olmadı. Türkiye'de mart-mayıs ayları arasında yaşanan ilk dalganın sonrasında vaka sayılarını kontrol altına almayı başardık. Ancak son aylarda, tüm dünyadakine benzer bir ilerleyişle, vaka ve ölüm sayılarında önemli artışlara şahit oluyoruz. Bugün birçok ülke kapanma önlemleri dahil olmak üzere toplumsal hareketleri kısıtlamalarına tekrardan başvurmaya başladı."

"Sağlık kurullarında baskı artıyor"

"Son zamanlarda sürekli dile getirdiğimiz üzere, tüm ülkede genel bir yükseliş eğilimi mevcut. Ancak İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin genelinde daha ciddi seyrediyor. Bir çok ilimizdeki yükseliş, sağlık kuruluşlarımız üzerindeki baskının da artmasına neden oluyor. Bilim Kurulu'nda artış hızının yüksek seyrettiği şehirlerimizin üzerinde özel olarak durduk.

Hastane kapasitelerimize, sağlık personellerimizin koşullarına, uyguladığımız tedavi süreçlerine, dünyadaki yeni tedavi seçeneklerine, aşı ve ilaç çalışmalarına yönelik detaylı konuşmalar yaptık."

Somut tedbirler tavsiye edildi

"Kış aylarının gelişi sebebiyle insanlar daha yoğun kapalı alanlarda bulunuyor. Vaka artışında birincil etkenin insan hareketliliği ve toplu mekanlarda bulunma olduğuna dikkat çekilerek alınması gereken kısıtlayıcı önlemler tüm detaylarıyla masaya yatırıldı. Hastalığın yayılmasını engelleyici somut tedbirlerin hayata geçirilmesinin tavsiye edilmesi yönünde karar alındı.

Salgınla mücadelede sadece kamu kurumlarının çabası yeterli değildir. Yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, basınımızın, kanaat önderlerinin ve birer birer her vatandaşımızın sağduyusuna ve katkısına ihtiyacımız var. Unutmayalım, koronavirüs alacağımız önlemlerden daha güçlü değildir."

Yorumlar (1)
Ahmet 3 yıl önce
Somut öneriler nerede?