Bilim Kurulu sonrası Fahrettin Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 18.08.2021, 20:14 18.08.2021, 20:16
Bilim Kurulu sonrası Fahrettin Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.


"'Bana bir şey olmaz' demeyin"

Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Virüsün mutasyona uğraması beklenen bir durum ve söz konusu mutasyonlar tedbirlerde bir değişikliğe neden olmuyor. Virüs yine aynı virüs, bulaşma yolları yine aynı. Bu sebeple tedbirler de aynı tedbirler. Aşı ile bağışıklık elde edilene dek uyacağımız tedbirlerde bir değişiklik mevzubahis değil. Fakat bizler sanki son hastamız da iyileşmiş, virüs ortadan kalkmış gibi davranırsak hastalığın yayılması için tüm koşulları sağlamış oluruz. Kimse 'Bana bir şey olmaz.' diyerek tedbirlerden vazgeçmemeli. Salgın hastalık sona ermiş değil. Salgın hastalığı ülke gündeminden çıkarmalıyız. Fakat bunu hastalığı yok sayarak, salgını bitti kabul ederek yapamayız. Salgının farkında olarak ve tedbirlere riayet ederek bunu yapmalıyız. 

"3. doz gerekliliği bilimsel olarak kanıtlandı"

Sizlere geçtiğimiz haftaki toplantımızdan sonra 31 milyon aşılı yurttaşımızın incelenmesi neticesinde aşı etkililiği ile ilgili bir çalışma yaptığımızı ve ön neticelerini paylaşmıştım. Bu çalışmamız tamamlandı. Bu sonuçlara göre, 3 doz aşı yaptıran kişiler hem hastalığa yakalanma hem de hastaneye yatışta daha iyi korunuyor. 3 doz aşı yaptırmış kişilerin aşı olmalarının üzerinden uzun bir zaman geçmiş değil. Bu çalışmayı güncellemeye devam edeceğiz. Bu çalışma doğrultusunda, 3. doz aşının gerekliliği bilimsel olarak kanıtlanmış oldu.  

Sizleri ön neticeler hakkında bilgilendirirken ilk verilere göre, 3 doz Sinovac aşının en iyi korumayı sağladığını söylemiştim. Çalışma neticelerinde anlaşıldı ki 3 doz Sinovac ile 2 doz Sinovac ve bir doz BioNTech aşısı yapılmış kişiler benzer oranda korunuyor.

Aşıyı geliştiren ekibin açıklamaları BioNTech aşısı olanlar için de 3. doz uygulamasının gerekebileceği yönünde. Türkiye'de BioNTech aşıları Sinovac'tan sonra kullanıma girdiği için bu hususta yeterli veri henüz yok. Ancak ön neticeler belirli bir süre sonra 2 doz BioNTech aşısının da koruyuculuğunun düşebileceğini gösteriyor. İsrail bunun için çok iyi bir örnek.

Bugün için en önemli netice, iki doz Sinovac aşısı olmuşsanız 3. doz uygulamayı vakit geciktirmeden yaptırarak koruma seviyemizi yükseltmemiz gerektiğidir.

"12 yaşından büyük ve kronik hastalığı olanlar için aşı tanımlaması yapıldı"

Türkiye'de Yüksek Öğretim Kurumları'na kayıt yaptıracak olan 18 yaşından küçük kişiler de aşı talebinde bulunabiliyorlar. Yurt dışına eğitime giden ve gittikleri ülke kuralları gereğince aşı olması gereken fakat ülkemizdeki yaş sınırının altında kalan evlatlarımızın, velilerinin müracaatı ile aşıları yapılabiliyor. E-Nabız sistemi üzerinde veliler çocukları için aşı talebinde bulunabiliyor. 12 yaşından büyük ve kronik hastalığı olan evlatlarımızın için de aşı tanımlaması yapılmış durumdadır."

Yorumlar (0)