Bilim Kurulu sonrası Fahrettin Koca'dan açıklama

Fahrettin Koca, Bilim Kurulu'nun ardından açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 27.10.2021, 20:59
Bilim Kurulu sonrası Fahrettin Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından salgındaki son duruma dair açıklama yaptı.


"Uzun nöbet süreleri eskiden gelen bir sorun"

Koca, sağlık personellerinin genel durumunun değerlendirmeye alındığını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Asistan doktorların bazı kliniklerde 36 saat çalıştığı doğru. Fakat yaşamını yitiren Rümeysa'nın 36 saat çalıştığı doğru değil. Uzun mesailer asistan doktorlarımızın eski bir problemi. Yıl 2021, değişmesi gereken pek çok şey var. Bir fakültemiz nöbet sürelerinin düzenlenmesi için harekete geçti. Bunun yaygınlaşması gerekir. Bir doktor binlerce kişi arasından çıkıyor. Bir doktorun kaybı hepimiz için önemli bir kayıptır.

Doktorların özlük hakkı

Sağlık personelleri acil problemler yanında ekonomik problemleri her ne kadar geri plana atmış olsa da bu problemlerle de yakından ilgileniyorum. Doktorların özlük haklarını iyileştirme faaliyetlerimizin kısa bir süre içerisinde neticelenmesi için çaba sarf ediyorum. 

"Yakın bir dönemde atama yapacağız"

Büyük bir heyecanla atama bekleyenler var. Atamaların mülakat yapılmadan puana göre gerçekleştirilmesini sağlayacağız. Ancak unutulmamalıdır ki devlet, kararlarını bütün hazırlıklarını tamamladıktan sonra neticelendirir. Arkadaşlarımız, koşulların, atamaların hazır olduğu en kısa süre içerisinde gerçekleştirileceğinden emin olsunlar.

"Anne adaylarımız aşı yaptırmalıdır"

Bilim Kurulu toplantımızda ele alınan hususlarda varılan neticeleri maddeler halinde aktarmak istiyorum:

İkinci ve üçüncü doz arasında süre arttıkça antikor seviyesi düşüyor. Zamanı gelen üçüncü doz aşılar bir an evvel yapılmalıdır. Yaklaşık olarak 3 milyon kişi üçüncü doz aşısını henüz yaptırmadı. 

2019 ve 2020 yılları kıyaslandığında yaşamını yitiren hamile sayısı yüzde 52 arttı. Bu yıl da aynı tablo söz konusu. Çağrı yapmamıza rağmen anne adayları arasındaki aşılanma oranı çok düşük. Anne adaylarını aşı olmaya davet ediyoruz.

Aşının salgın üzerindeki etkisini net bir şekilde görüyoruz. Yüksek vaka sayıları görüyoruz fakat hızlı tırmanışlar şeklinde zirveler görmüyoruz. Belki önemli oranda düşüşler görmedik ama ani yükselişler de görmüyoruz. Bu da aşının etkisi. 

Hatırlatma dozlarını yaptırarak günlük vaka sayısının düşeceğine inanıyoruz. 

TURKOVAC'ın seri üretime geçebilmesi için daha fazla gönüllüye gereksinim duyuyoruz. Hatırlatma dozu zamanı gelen 18-59 yaş aralığındaki vatandaşlarımızı yerli aşımız için gönüllü olmaya çağırıyorum."

Yorumlar (0)