Bilim Kurulu sonrası Fahrettin Koca'dan açıklama

Bakan Koca, "Bugün itibarıyla aktif vakalarımızın yarısından fazlası 30 yaş altındaki bireylerden oluşmaktadır." dedi.

GÜNDEM 06.10.2021, 19:59
Bilim Kurulu sonrası Fahrettin Koca'dan açıklama

Bilim Kurulu bir defa daha COVID-19'la (yeni tip koronavirüs) mücadeledeki son gelişmeleri görüşmek üzere, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında bir araya geldi. Kritik toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı.

"Vakaların yarısı 30 yaş altı"

Koca'nın açıklamaları, şu şekilde:

"Aşı programımız başarılı bir şekilde devam ediyor. Halihazırda Türkiye'de 18 yaş üstü tüm yurttaşlarımız için aşı tanımlanmış ve yüksek aşılanma oranlarına yaklaşılmıştır. Bu durum vaka sayılarının yaş ortalamasını da düşürmüştür. Bugün itibarıyla aktif vakalarımızın yarısından fazlası 30 yaş altındaki bireylerden oluşmaktadır. Gençlerimizin daha fazla hastalığa yakalanıyor olmasının ardında aşılama programımızda 18 yaş ve üstünün öncelikli olması da var. Gençlerimiz aktif vakalar içinde daha yüksek oranda bulunsalar da söz konusu durum hastaneye yatışlara ve yoğun bakıma girişlere yansımamıştır. Fakat gençlerimiz hastalığın ailelere ve büyüklere taşınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Son bir ay içinde yaşamını yitiren yurttaşlarımız içinde en yüksek oran 70 yaş ve üstü yurttaşlarımızdadır.

"BioNTech yaptıranlara 3. doz gerekmiyor"

İki doz BioNTech aşısı yaptırmış olan yurttaşlarımızın 3. doz aşı olmaya ihtiyaç duyup duymayacağı hususunda değerlendirmeler de yapılmıştır. Daha evvel açıkladığımız üzere 2 doz BioNTech aşısı yaptıran yurttaşlarımızın ortalama 4 ay evvel aşı oldukları dikkate alındığında halihazırda koruyuculuğun sürdüğü değerlendirilmiştir. Bu hususta aşı yaptırdığı halde virüse yakalananlar üzerinde gerçekleştirilen incelemelerimiz devam etmektedir. Şu an için 2 doz BioNTech aşısı yaptırmış yurttaşlarımızın 3. doz aşı olmalarını gerektiren bir durum söz konusu değildir. Sinovac aşısı olmuş yurttaşlarımızın ise vakit kaybetmeden 3. doz aşılarını ister BioNTech ister Sinovac ile olmalarını bir defa daha şiddetle tavsiye ediyorum.

"10 günde 300 bin aktif vaka demek"

Pozitif vaka sayılarının günlük 28-30 bin bandında seyrediyor olması 10 günlük zaman dilimi için yaklaşık olarak 300 bin aktif vakaya karşılık gelmektedir. Bu durumun kritik bir yük olduğunun farkında olmak mecburiyetindeyiz. Mevcut aktif vakaların yaş ortalamalarının düşük olması sağlık sistemini zorlamıyor olsa da halihazırda yüksek sayıda enfekte olmuş kişinin bulunması kabul edilebilir bir şey değildir.

Toplum ve aile bağışıklığı sağlanmadan tedbirlerin gevşetilmesi asla mümkün değildir. Aşı ile toplum bağışıklığını elde etmenin de en hızlı yolu aşı yaptırmaktır. Lütfen zamanı gelen aşısını yaptırsın. Eksik aşılı hiç kimse kalmasın.

Bu süre zarfı içinde de temel koruyucu üç tedbirimiz olan maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına tavizsiz uymalıyız. Bağışıklık elde edene dek maske ve sosyal mesafe vazgeçilmez koruyucularımızdır."

Yorumlar (0)