Biden, Yüksek Mahkeme'ye isyan etti: "Bu karar bizi 150 yıl geri götürdü"

ABD Başkanı Joe Biden, kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran Yüksek Mahkeme kararından dolayı oldukça üzgün olduğunu ifade ederek, "Tam anlamıyla Yüksek Mahkeme, Amerika'yı 150 yıl geriye götürdü." sözlerini kullandı.

GÜNDEM 25.06.2022, 09:44 25.06.2022, 10:29
Biden, Yüksek Mahkeme'ye isyan etti: "Bu karar bizi 150 yıl geri götürdü"

ABD Başkanı Joe Biden, ABD genelinde kürtaj hakkını anayasal açıdan garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararının" Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmesinden sonra Beyaz Saray'da bir konuşma yaptı.

“ABD için üzücü bir gün”

Ülke tarihi için bu kararın "önemli bir an" olduğuna vurgu yapan Biden, "Bugün Yüksek Mahkeme, ABD halkının anayasal hakkını tam anlamıyla elinden aldı. ABD ve mahkeme için üzücü bir gün." sözlerini kullandı.

Biden, mahkemenin bu kararı ile kadınların haklarının kısıtlanmadığını, bütünüyle elinden alındığını belirterek, "Roe kararı şu anda artık yok. Açık konuşayım; ABD’li kadınlarının hayatı ve sağlığı tehdit altında." değerlendirmesini yaptı.

Barışçıl protesto çağrısı

Kadınların haklarını korumak için elinden ne geliyorsa yapacağını açıklayan Biden, "Bugün otomatik olarak kürtajı yasaklayan eyalet yasaları yürürlüğe girmiş oldu. Milyonlarca kadının yaşamını tehlikeye atıyorlar. Sağlığını koruduğu için bir kadının cezalandırılması çok kötü." sözlerini kullandı.

Biden, elindeki yetkilerin oldukça kısıtlı olduğuna vurgu yaparak, Kongre’ye, kürtajın federal bir hak olarak kabul edilmesi için çağrıda bulundu.

Yüksek Mahkeme önünde gerçekleşen protestolarla ilgili de konuşan Biden, "Bu meseleyi ne kadar önemserseniz önemseyin, barışçıl bir şekilde protesto edin. Kimseyi korkutmak yok. Şiddet kesinlikle kabul edilemez. Gözdağı veya tehdit ifade özgürlüğü değildir. Şiddetin her şekline karşı olmalıyız." ifadelerini kullandı.

Yüksek Mahkeme’nin “kürtaj” kararı

Bugün ABD Yüksek Mahkemesi, ABD genelinde kürtaj hakkını anayasal açıdan garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" iptal etti.

Kürtaj, bu karar ile birlikte anayasal bir hak olmaktan çıktı ve bu bağlamdaki kanunlar, eyaletlerin inisiyatiflerine bırakıldı.

Mayıs ayında karar basına sızdı

ABD'li siyasi yayın kuruluşu "Politico", söz konusu kararı mayıs ayında yayınlamış, Yüksek Mahkeme de bu haberi teyit etmişti.

ABD medyası, Yüksek Mahkemenin bu konuda açıklayacağı kararın ABD’de deprem etkisine neden olacağını ve siyasi bölünmenin artacağını ifade etmişti.

Yorumlar (0)