Biden'ın skandal kararına Türkiye'den ilk tepkiler

Biden'ın skandal 'soykırım' açıklamasına ilk tepki, Dışişleri'nden geldi. Bakan Çavuşoğlu, "Yegane dayanağı popülizm olan söz konusu açıklamayı tamamıyla reddediyoruz." dedi.

GÜNDEM 24.04.2021, 20:24 25.04.2021, 12:57
Biden'ın skandal kararına Türkiye'den ilk tepkiler

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın skandal açıklamasına sert bir dille tepki gösterdi.

Bakan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Yegane dayanağı popülizm olan söz konusu açıklamayı tamamıyla reddediyoruz. Sözcükler tarihi asla değiştiremez. Tarihimiz hakkında hiç kimseden ders alacak değiliz."

Dışişleri'nden ABD'ye sert tepki

Diğer yandan, Dışişleri Bakanlığı da hususa dair bir açıklamada bulundu.

Bakanlık, "Biden'ın 24 Nisan tarihinde gerçekleştirdiği 1915 olaylarına ilişkin açıklamayı reddediyor ve en şiddetli şekilde lanetliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakanlık ayrıca, "Tarihi hususlarda hüküm vermeye ne ahlaken ne de hukuken yetkisi olan ABD Başkanı'nın açıklamasının hiçbir kıymeti bulunmamaktadır." denildi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten açıklama

Çelik, "ABD Başkanı Joe Biden’ın, 1915 senesinde Osmanlı Devleti'nde meydana gelen olaylar hakkında hukuki ve tarihi dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan beyanlarını hiçbir suretle kabul etmiyor ve şiddetli bir şekilde kınıyoruz." dedi.

Altun: Reddediyoruz

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Biden yönetiminin 1915'te meydana gelen olayları 'soykırım' olarak nitelendirmesini kati surette reddediyoruz, en sert biçimde lanetliyoruz. Washington'un onurlu geçmişimize gölge düşürmeyi seçmesinden dolayı iki ülke ilişkilerimiz yönünden son derece üzücü ve talihsiz bir gün yaşıyoruz. ABD makamları, söz konusu açıklamayı gerçekleştirirken ne yazık ki lobilerin isteklerine diz çökmüştür." şeklinde konuştu.

CHP Sözcüsü Öztrak'tan açıklama

Faik Öztrak, konuya ilişkin açıklamasında, "Biden’ın 1915’te meydana gelen acı olayları 'soykırım' olarak adlandırması büyük bir yanlış olarak tarihe geçmiştir. Söz konusu açıklama Türkiye-ABD ilişkilerine olduğu kadar, Türk ve Ermeni halkı arasında bir uzlaşıya ulaşılmasına da negatif yönde etki yapacak ve tamir edilmesi güç yaralar açacaktır. Üçüncü ülkelerin görevi, geçmişte meydana gelmiş olan trajedi üzerinden gerilim yaratmak değil, ortak acıların onarılmasına çaba göstermek olmalıydı. Son dönemlerde ülkemiz aleyhine gerçekleştirilen açıklamalar ve alınan kararlar, AK Parti iktidarının basiretsiz dış politikasının ülkemizi getirdiği noktayı göstermesi açısından ibret vericidir. Türkiye'yi töhmet altında bırakan bahse konu açıklamaları esefle kınıyoruz." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)