Biden, bir kez daha ‘soykırım’ dedi!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, 1915 olayları ile ilgili yayımladığı mesajda bir kez daha ‘soykırım’ ifadesini kullandı. 

GÜNDEM 24.04.2022, 17:43
Biden, bir kez daha ‘soykırım’ dedi!

Sözde 1915 olaylarının yıl dönümü sebebiyle Beyaz Saray tarafından bir açıklama paylaşıldı. ABD Başkanı Joe Biden tarafından kaleme alınan yazılı metinde, “Ermeni soykırımı, 20’inci yüzyılın en ağır vahşetleri arasında yer alıyor” ifadeleri dikkat çekti. Biden, açıklamanın devamında ise, “İnfaz edilen ve ölüme sürüklenen 1 buçuk milyon Ermeni insanını saygıyla anıyorum. Bu denli çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinin yasını tutmaya devam ediyoruz” dedi. 

“Bu hatalı söylemde ısrarcı davrananları kınıyoruz”

Biden tarafından yapılan bu açıklamalara Dışişleri Bakanlığı’ndan sert tepki geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Joe Biden imzasıyla kaleme alınan metnin kabul edilemez olduğu vurgulanarak, “1915 olayları ile ilgili tarihi gerçeklikle ve küresel çapta kabul görmüş hukukla hiçbir bağlantısı bulunmayan bu açıklamaların herhangi bir geçerliliği yoktur. Bu duruma, geçen sene yaptığı hatayı bu sene de tekrar eden Biden’in söz konusu açıklamaları da dâhildir. Siyasi hedeflerle, tarihi olayları olduğundan farklı gösteren bu tür beyanları reddediyoruz. Bu hatalı söylemde ısrarcı davrananları da kınıyoruz” ifadelerine yer verildi. 

“Tarihi konular vasıtasıyla gerginlik üretmekten başka hiçbir amaca hizmet etmeyen bu tarz yaklaşımlar her açıdan art niyetlidir”

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Tarihi konular vasıtasıyla gerginlik üretmekten başka hiçbir amaca hizmet etmeyen bu tarz yaklaşımlar her açıdan art niyetlidir. Vicdani duruşun bir gereği olarak, hiçbir dini ve etnik ayrım yapmadan o dönemdeki bütün acıların yâd edilmesi gerekir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, Ermeni halk da dâhil olmak üzere tüm Osmanlı toplumunun o süreçte yaşadığı acıları saygıyla yâd etmektedir. Bu yaşanmışlıkların siyasete malzeme edilmesini ve bu tarz girişimlerin tamamını net bir şekilde reddediyoruz.”

“Türkiye olarak bizler, tarafsız bir yaklaşımın tesis edilmesinden yanayız”

Biden’ın bir kez daha ‘soykırım’ ifadesini kullanmasına bir tepki de AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Biden’ın açıklamalarının tarihi gerçeklikten uzak olduğunun altını çizen Çelik, “Hukuki olarak da bu tarz açıklamaların hiçbir temeli bulunmamaktadır. Bu açık bir iftiradır. Bazı lobilerin yüzünü güldürmek için sarf edilen bu tarz sözlerin hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır. Türkiye olarak bizler, tarafsız bir yaklaşımın tesis edilmesinden yanayız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da bu tarz konuların siyasi malzeme konusu haline dönüştürülmeden, bilimsel gerçekliklerle çözülmesi gerektiğini defalarca belirtmiştir” şeklinde konuştu. 

“Bu tarz açıklamalar, yalnızca kaos hedefleyen kesimleri memnun eder”

Biden’ın ‘soykırım’ kelimesini bir kez daha tekrarlamasının, son dönemde normalleşme yolunda ilerleyen Türk-Ermeni ilişkilerine de ciddi zarar verebileceğini hatırlatan Çelik, “Dar bir bakış açısıyla yapılan bu tarz açıklamalar, yalnızca kaos hedefleyen kesimleri memnun eder. Ne diyaloğa ne de barış ortamına bu tarz söylemlerin bir katkısı yoktur” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)