Beyaz Saray: Erdoğan ve Biden, yarın yüz yüze görüşecek

ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşme günü açıklandı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, "NATO Zirvesi'nde yarın görüşme yapacaklar" dedi.

GÜNDEM 28.06.2022, 14:27 28.06.2022, 16:35
Beyaz Saray: Erdoğan ve Biden, yarın yüz yüze görüşecek

Beyaz Saray tarafından gerçekleştirilen açıklamada, “Madrid'de düzenlenecek olan NATO zirvesinde İttifak’ın ortak savunması ve güvenliği için tarihi kararlar verilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Biden NATO zirvesinde görüşme yapacak" denildi. ABD’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden’ın yarın görüşme yapacağını duyurdu.

Erdoğan ve Biden telefonla görüştü

ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün bir telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, konuşmada, Türkiye-ABD ilişkilerine dair konular ve bölgesel hususlar ele alındı.

ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan telefon görüşmesinde ayrıca Madrid’de gerçekleştirilecek olan Hükümet Başkanları ve NATO Devlet Toplantısı öncesinde zirve gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.

''Biden ve Erdoğan görüşmesi yarın gerçekleşecek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği İspanya'nın Madrid şehrinde ikili temaslar gerçekleştirecek. Bu çerçevede ABD'nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan tarafından bir açıklama yapıldı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, ''Biden ve Erdoğan’ın yarın görüşme şansı olacak. NATO zirvesi marjında Erdoğan-Biden görüşmesi yarın yapılacak'' dedi.

NATO Zirvesi’nin konusu Ukrayna-Rusya olacak

NATO mensubu ülkelerin liderleri, tüm dünyaya çeşitli etkiler yaratan Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşla ilgili gelişmeleri konuşmak ve NATO’nun yeni stratejik konseptini kabul etmek üzere toplanacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski konferans yoluyla katılacak

NATO Zirvesi, İspanya’nın başşehri Madrid’de 28-30 Haziran tarihinde düzenlenecek. NATO zirvesinde Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek.

Zirve toplantısı, 28 Haziran günü İspanya Kralı Felipe’nin liderlere vereceği akşam yemeğiyle birlikte başlayacak. 29 Haziran tarihinin sabahında yapılacak ilk oturumda Rusya ve Ukrayna meselesi ele alınacak. Bu oturuma Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de video konferans yöntemiyle katılacak ve liderlerle görüşme yapacak.

İsveç ve Finlandiya’nın üyelikleri ele alınacak

Finlandiya ve İsveç, Ukrayna saldırısını gerçekleştirmesinden sonra Rusya’yı bir tehdit olarak görerek 18 Mayıs günü NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuştu. Fakat iki ülkenin üyelikleri hususunda Türkiye’nin güvenlik kaygıları bulunuyor.

Türkiye, NATO mensubu olabilmeleri için DHKP-C, YPG/PKK/YPG ve FETÖ gibi terör örgütlerinin bu ülkelerde barınmasını, propaganda, adam devşirme, para toplama gibi faaliyetlerinin sona erdirilmesini ayrıca Türkiye’ye yönelik kısıtlamaların ve silah ambargosunun kaldırılmasını istiyor.

İsveç ve Finlandiya’dan somut adımlar bekleniyor

Türkiye’nin kaygılarının giderilmesi için gerçekleştirilen görüşmeler henüz sonuç vermedi. Türkiye, Madrid Zirvesi'ni bir dönüm noktası veya son tarih olarak görmüyor ve görüşmelerin devam edeceğine dikkat çekiyor. Türkiye, Finlandiya ile İsveç’in bağlayıcı taahhütler ve somut adımlar atmasını talep ediyor. Bu çerçevede imzalanması gereken belgeler bulunuyor.

NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçekleştireceği görüşmelerde de Finlandiya ve İsveç’in başvurularının gündeme gelmesi bekleniyor.

İki ülkenin liderleri NATO Zirvesi için Madrid’e gelecek fakat zirve programında yalnızca ilk günde ev sahibi İspanya’nın liderlere vereceği yemek bölümünde yer alacakları düşünülüyor.

Yorumlar (0)