Belarus lideri Lukaşenko'dan ilk açıklama: Belarus operasyonda yer alıyor mu?

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna’ya yönelik Rusya’nın askeri operasyonunda yer almadıklarını açıkladı.

GÜNDEM 24.02.2022, 15:51 25.02.2022, 09:13
Belarus lideri Lukaşenko'dan ilk açıklama: Belarus operasyonda yer alıyor mu?

Rusya'nın en yakın müttefiklerinden biri olarak bilinen Belarus’ta da hareketli saatler yaşanırken Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, ordusunun üst kademesiyle bir toplantı düzenledi. 

“Belarus operasyonda yok”

Toplantıdan sonra açıklama yapan Lukaşenko, “Sınırlarımızın güneyinde ve batısında durum değişmiştir. Herkese çok minnettarım. Gece boyunca hiç kimsenin uyumadığının farkındayım. Ancak bu duruma hazır olmalı, insanlara ne söyleyeceğimize ve nasıl davranacağımıza karar vermeliyiz. Ukrayna'nın, Belarus ve Rusya sınırı üstünden, Belarus destekli Rusya güçleri tarafından saldırıya uğradığına yönelik iddialar okudum. Bunlar kesinlikle doğru değildir. Askerlerimiz operasyonda yer almamaktadır” sözlerine yer verdi.

“Güney sınırlarımız için hazırlıksız yakalandık”

Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin detaylarına da değinen Lukaşenko, “Olayların gelişimi ve mevcut durum ile ilgili detaylı bilgileri bana aktardı. Söylediği gibi operasyonun amacı oldukça açık, Luhansk ve Donetsk’te soykırımı durdurmak” şeklinde konuştu. 

Rus askerinin Belarus’ta kalmasını istediğini Putin’e ilettiğini söyleyen Lukaşenko, “Rus askerinin bir bölümünün güneyimizde kalmasını Putin’den istedim. Ukrayna saldırıya geçtiği için güneyimizi koruma konusunda hazırlıksız yakalandık” açıklamasını yaptı. Putin’in, tavsiyesini kabul ettiğini de ifade eden Lukaşenko, “Putin bu önerimi kabul etti. Bana aktardığı şey Ukraynalı politikacıların bu olaydan ders çıkarabileceği ve müzakere görüşmelerine oturabileceğidir” ifadelerini kullandı. Sözlerinin sonunda Lukaşenko, problemin diplomasi yoluyla çözülmesi adına Ukrayna ve Rusya tarafının müzakerelere Minsk'te başlaması yönünde çağrı yaptı.

Yorumlar (0)