Bekçilerin kimlik sorma yetkisi var mı?

İzmir’de mahalle bekçileri ile iki genç arasında kimlik sorma tartışması esnasında yaşanan arbede ve küfürleşme yargıya taşındı. Bunun üzerine mahkeme, bekçilerin kimlik kontrolü yapma yetkisinin olmadığını kaydetti. 

GÜNDEM 22.11.2019, 10:34
Bekçilerin kimlik sorma yetkisi var mı?

Mahkeme, bekçilerin yetkilerini aşarak kimlik kontrolü yapmasını "haksız fiil" olarak nitelendirdi. Ayrıca, "görevini yapmakta olan memura karşı tehdit ve cebir kullanma suretiyle direnme" suçunun oluşmadığı, hakaret eyleminin de bu haksız fiile karşı tepki olarak gerçekleştiği kararına vardı. 

İzmir'in Bornova ilçesinde bekçiler tarafından kimlik kontrolü yapılan gençlere, birkaç dakika sonra başka bekçiler tarafından tekrar kimlik soruldu. Sürekli olarak kimlik kontrolü yapılmak istenmesi üzerine bekçiler ile tartışma yaşayan, küfürlü sözler söyleyip kaçmaya çalışırken bekçileri iten gençlere "görevini yapmakta olan memura karşı tehdit ve cebir kullanma suretiyle direnme" suçundan dava açıldı.

"Polise verilen yetki bekçilere verilmedi"

İzmir 35. Asliye Mahkemesi, polise verilen kimlik sorma, makul şüphe üzerine kaba üst araması yapma gibi yetkilerin bekçilere verilmediğini kaydederek, söz konusu bekçilerin görev sınırlarını aştıklarını bildirdi. Bu sebeple "görevini yapmakta olan memura karşı tehdit ve cebir kullanma suretiyle direnme” suçunun oluşmadığı ifade edildi. 

"Haksız fiil" olarak değerlendirildi

Bekçilerin, vatandaşın huzur ve güvenini sağlamak yerine yetkiye sahip olmadan kimlik sorup vatandaşın huzur ve güvenini bozduğunu belirten mahkeme, bu sebeple söz konusu eylemi "haksız fiil" olarak değerlendirdi. Sanıkların hakaret eyleminin de bu haksız fiile karşı tepki olarak gerçekleştiğini ifade eden mahkeme, bu konuda da ceza verilmesine yer olmadığı kararını aldı.

EGM'den açıklama geldi

Emniyet Genel Müdürlüğünden (EGM) konuya ilişkin açıklama geldi.

Söz konusu açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"İzmir ilinde 09/05/2018 tarihinde meydana gelen ve basında, ‘Çarşı ve Mahalle Bekçileri kimlik soramayacak’ şeklinde yayınlanan haber ile ilgili olarak İzmir 35. Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen karar sadece o olaya münhasır bir karar olup aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Vazifeleri ile ilgili Olarak Riayet Etmeleri Gereken Hususları Gösterir Yönetmeliği’nin 16. maddesindeki "Bekçiler bölgeleri içinde dolaşan şüpheli şahısları takip eder ve hüviyetlerini araştırırlar" hükmüne göre Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin kişilere kimlik sorma yetkileri mevcuttur."

Yorumlar (0)