BBC'den Türkiye'ye övgü: Dünyaya sunacağı dersler var!

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC, Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelesine övgü yağdırdı. BBC muhabiri Orla Guerin tarafından kalem alınan yazıda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilci Vekili Dr. Irshad Shaikh'in, "Türkiye'nin dünyaya sunacağı dersler var." ifadelerine yer verildi. 

GÜNDEM 30.05.2020, 10:21 30.05.2020, 10:25
BBC'den Türkiye'ye övgü: Dünyaya sunacağı dersler var!

Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelesi tüm dünyada yankı uyandırmaya devam ediyor. 

Son olarak BBC muhabiri Orla Guerin, "Türkiye, yeni tip koronavirüste (Covid-19) kontrolü nasıl ele geçirdi" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıda, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Türkiye'ye geç geldiği, fakat kısa sürede ülkenin dört bir yanına yayıldığı ve bir ay içerisinde 81 ilin tamamında vakaların tespit edildiği kaydedildi. 

Türkiye'de can kayıplarının artacağından ve ülkenin o sırada salgından en fazla etkilenen İtalya'ya dönüşeceğinden endişelenildiği belirtilen yazıda, 3 ay geçmesine ve tam anlamıyla bir karantina uygulanmamasına rağmen böyle bir durumun meydana gelmediği vurgulandı. 

Hayatını kaybeden kişi sayısının açıklanandan iki kat fazla olabileceğini iddia eden doktorların bulunduğuna, fakat yine de sonucun 83 milyon nüfusa oranla az olduğuna dikkat çekilen yazıda, uzmanların değerlendirmeleri de yer aldı. 

"Türkiye, salgına hızlı tepki veren ülkeler arasında"

Kent Üniversitesi Viroloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Jeremy Rossman, Türkiye'nin açık bir şekilde çok daha büyük bir felaketi önlediğini belirterek, ülkenin test, takip, izolasyon ve hareket sınırlamalarıyla yeni tip koronavirüse (Covid-19) oldukça hızlı tepki veren ülkeler arasında yer aldığını kaydetti. 

"Planlar hazırdı"

Alınan tedbirlere yer verilen yazıda, Fatih İlçesi Halk Sağlığı Müdürü Dr. Melek Nur Aslan, filyasyon çalışmalarına değindi. Fatih İlçesi Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aslan, kızamık takibinde kazanılmış onlarca senelik deneyim sayesinde yeni tip koronavirüsü (Covid-19) 11 Mart günü takip etmeye başladıklarını aktardı. 

Planların hazır olduğunu ifade eden Dr. Aslan, onları raftan indirdiklerini ve kullanmaya başladıklarını söyledi. 

"Türkiye'nin sağlık konusunda sunacağı dersler var"

Söz konusu yazıda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilci Vekili Dr. Irshad Shaikh'in görüşlerine de yer verildi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilci Vekili Dr. Shaikh, Türkiye'nin halk sağlığı hususunda dünyaya sunacağı dersler olduğunu belirtti. 

İlk zamanlarda kaygılı olduklarını kaydeden Dr. Shaikh, günde 3 bin 500 vaka tespit edildiğini ancak hemen testlerin uygulandığını ve sonuçlar için 5-6 gün beklemek durumunda kalınmadığını aktardı. 

Yazıda, izolasyon, karantina ve vaka takip etme önlemlerine de işaret edilerek, Türkiye'nin hastalarda hidroksiklorokin ilacını kullandığı, fakat bunun sonuçlarını incelemek için erken olduğu vurgulandı. 

"Hastane, virüse karşı geniş bir savaş alanı sunuyor"

BBC ekibine Dr. Şehit İlhan Varank Hastanesine giriş için müsaade edildiği kaydedilen yazıda, iki senelik hastanenin oldukça gelişmiş olduğu ve yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı parlak ve geniş bir savaş alanı sunduğu ifade edildi. 

"İlaç konusunda tereddütümüz yok"

Başhekim Nurettin Yiyit, yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedavisinde hidroksiklorokini erken aşamada kullanmanın önemine dikkat çekerek, diğer ülkelerin bu ilacı çok geç kullandığını, Türkiye'nin ise yalnızca başlangıçta kullandığını belirtti. Söz konusu ilaç hususunda hiçbir tereddüte sahip olmadıklarını kaydeden Dr. Yiyit, ilacın etkili olduğuna inandıklarını çünkü sonuç aldıklarını söyledi.

"Ölüm oranı yüzde 1'in altında"

Dr. Yiyit, hastanenin ölüm oranının yüzde 1'in altında olduğunu ve yoğun bakım ünitesinde bulunan boş yataklardan dolayı gurur duyduklarını kaydetti. 

Yazıya göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilci Vekili Dr. Irshad Shaikh, daha fazla insanın ağır hasta olmasını beklediğini ama bir şeylerin yolunda gittiğini ifade etti. 

"Türkiye, başarı hikâyesi yazdı"

Türkiye'nin genç nüfusa sahip olması ve yoğun bakım yataklarının sayısının fazla olması sayesinde yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadelede avantajlara sahip olduğuna dikkat çekilen yazıda, Türkiye'nin bir başarı hikâyesi yazdığı belirtildi.

Yorumlar (0)