Bayram öncesi mahalleyi kahreden manzara

Gümüşhane’de karların hızla erimesi sonrası Torul ilçesindeki mezarlıklar su altında kaldı. 

GÜNDEM 27.04.2022, 16:52 27.04.2022, 16:54
Bayram öncesi mahalleyi kahreden manzara

Kış sezonunda yoğun kar yağışının etkisinde kalan Gümüşhane’de havaların ısınması ile bu kez başka bir sorun ortaya çıktı. Hızla eriyen karlar sonucu bazı ilçelerde su seviyesi yükselirken, Torul ilçesindeki mezarlıklar ise su altında kaldı. Mezarlıklarda aile fertleri yatan vatandaşlar, ortaya çıkan tablo sonrası büyük üzüntü yaşadı. İlçe sakinleri, benzer olayların tekrarlanmaması için yetkilileri önlem almaya davet etti. 

“Hayatını kaybeden aile büyüklerimiz burada resmen yüzmeyi öğrendi”

Mezarlıkları su altında kaldığı için büyük üzüntü yaşadıklarını dile getiren Şenol Bostanoğlu, “Hem mahallemiz açısından hem de tüm Türkiye açısından rahatsız edici bir görüntü oluştu. Hayatını kaybeden aile büyüklerimiz burada resmen yüzmeyi öğrendi. Artık bu su birikintilerine ve taşkınlara karşı bir önlem alınsın” ifadelerini kullandı.

“Su birazcık yükselse, mezarlarımız sular altında kalıyor”

Kendisinin yüzme bilmediğini ancak su taşkınları sayesinde mezarlıklarda yatan insanların yüzmeyi yeniden öğrendiğini dile getirerek tepkisini gösteren Bostanoğlu, “Her sene buna benzer tablolarla karşılaşıyoruz. Su birazcık yükselse, mezarlarımız sular altında kalıyor. Ölülülerimizi neden böyle rahatsız ediyoruz? Bir önlem almak bu kadar zor olmamalı. Artık bir çözüm bekliyoruz. Biz elimizden geldiğince bir şey çabalıyoruz ama tek başımıza nereye kadar? Biz de ne yapacağımızı bilemez hale geldik” şeklinde konuştu. 

“Su altında kalan tahminen 30’a yakın mezarımız var”

İlçedeki mezarlık kapasitesinin düşük olduğunu belirten Bostanoğlu, “O sebeple başka bir yere de alıp götüremiyoruz. Ölülerimizi hangi bölgeye taşıyacağımızı şaşırdık. Su altında kalan tahminen 30’a yakın mezarımız var. Bu mezarlıkların sahibi olan aileler var. Herkes büyük üzüntü içinde. Böyle bir görüntü olur mu? Ne zaman buraya bir çözüm üretilecek? Dedem de burada yatıyor, anam babam da burada yatıyor. Hayatını kaybetmiş aile büyüklerimiz burada resmen yüzüyor. Yetkililerden rica ediyoruz, lütfen artık buraya bir el atın. Kimseye de böyle acıları bir kez daha yaşatmayın” dedi.

“Evladımız mezarında dahi rahat edemiyor, sular altında kaldı, suda yüzüyor”

Mezarlıkların daha önce de su taşkınları sebebiyle taşındığını ancak yeni yerde de su baskınlarına engel olamadıklarını dile getiren Gülseren Kalaycı ise yaptığı açıklamada, “Buraya baraj yapılacağı söylenmişti. O zaman çok büyük sevinç yaşamıştık. Büyük bir soruna dönüştü buradaki durum. Teyzemin rahmetli oğlu burada yatıyor. Taşkının altında kaldı. 25 yaşında kendisini kaybetmiştik, daha çok gençti. Evladımız mezarında dahi rahat edemiyor, sular altında kaldı, suda yüzüyor. Anası babası çaresiz bekliyorlar. Bu taşkınlara karşı artık bir çözüm üretilsin. Yazık günah bu insanlara. Eltim burada yatıyor. Eltimin çocuğu burada yatıyor. Hepsi sular altında kaldılar. Su içinde yüzüyor ölülerimiz. Böyle bir şey olur mu?” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)