Batı Karadeniz'i bir kez daha sel vurdu! İşte il il son durum...

Kastamonu, Düzce, Karabük, Sinop, Zonguldak ve Bartın’da uyarısı yapılan kuvvetli yağış dünden beri etkisini gösterdi. Sağanağın sebep olduğu sel neticesinde dereler taştı, köprüler yıkıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Kastamonu Küre’de 1 vatandaşın kayıp olduğunu duyurdu. Zonguldak'ta incelemeler yapan İçişleri Bakanı Soylu ise bugün hasar tespit çalışmalarının başlayacağını açıkladı. İşte il il son durum...

GÜNDEM 28.06.2022, 11:20
Batı Karadeniz'i bir kez daha sel vurdu! İşte il il son durum...

Batı Karadeniz’de birçok şehri kuvvetli yağışlar vurdu. Yağışlar, kentlerde sele yol açtı.

Bolu

Sağanak sebebiyle Bolu’da su taşkınları meydana geldi. Şehirde iki gündür aralıklarla devam eden sağanak yağış, akşam saatlerinde etkisini artırdı. D-100 kara yolu ile Paşaköy Mahallesinin İstanbul yönünde su taşkını yaşandı. Trafik ekipleri su taşkını nedeniyle, kısa süreli olmak üzere D-100 kara yolunu trafiğe kapatarak, ulaşımı şehir merkezine doğru yönlendirdi. D-100 kara yolundaki bir alışveriş merkezini ise su bastı. Su altında kalan alışveriş merkezinin bir kısmı ile garajda hasar oluştu. Öte yandan kent merkezinde sağanak, derelerin de taşmasına sebep oldu, bazı iş yerlerini ve evleri su bastı. Bolu Belediyesi, İl Özel İdaresi, Karayolları, AFAD ve sağlık ekipleri alandaki çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan, sağanak Gerede, Dörtdivan ve Yeniçağa ilçelerinde de günlük hayatı ve ulaşımı olumsuz bir şekilde etkiledi. Taşan dereler taşkınlara sebep oldu.

Bolu'nun Mengen ilçesinde, dere ve çayların taşması neticesinde bölgedeki bazı evlerden vatandaşların tahliye işlemlerine başlandı.

Sağanak sebebiyle ilçe merkezinden geçen Türk Beyli Çayı, Sazlar Deresi ve Mengen Çayı taştı. Sazlar Deresi'nin taşmasıyla birlikte Sazlar köyü ile Yörükler Mahallesi'nde tedbir amaçlı olmak üzere evler boşatılmaya başlandı. Taşan dere ve çay sebebiyle birçok ev su altında kaldı.

Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli kesiminde etkisini hissettiren sağanak ve sis sebebiyle görüş mesafesi, 10 metreye düştü.

Karayolları ekipleri, güzergahtaki sise karşı ışıklı tabela ve sis lambalarıyla sürücüleri uyardı. Otoyolda görevli trafik ekipleri de sürücülerden yakın takip, aşırı hız ve hatalı sollama yapmamalarını istedi.

Zonguldak

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde etkisini hissettiren sağanak sebebiyle; ırmağın debisinin yükselmesi neticesinde Alaplı Köprüsü araç ve yaya geçişine kapatıldı.

Çevrede tedbir alan zabıta ve polis ekipleri de ırmak kenarlarına vatandaşların yaklaşmasına müsaade etmiyor, ırmak güzergahında yer alan araçların kaldırılması için sürekli anonslar yapılıyor. Öte yandan sandallardan bazıları zarar görürken, belediyeye ait olduğu belirtilen 3 iş makinesiyle yüksek kesimlerden düşen odun parçalarını ve moloz yığınlarını temizleme çalışması başlatıldı. Merkez Mahallesi Çayboyu’nda bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Vatandaşlar evlerini kendi imkanlarıyla temizlemeye çalıştı. Güzergah üzerinde belediye ekipleri de iş makineleriyle temizleme çalışması gerçekleştirdi. Devrek ilçesinde ise etkisini hissettiren sağanak sebebiyle bazı iş yerleri ve evler sular altında kaldı. Sağanak, Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni beldesinde günlük hayatı olumsuz etkiledi. Yol kenarında bulunan bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Vatandaşlar evlerini kendi imkanlarıyla temizlemeye çalıştı.

İlçeye bağlı Çaydeğirmeni beldesinde meydana gelen sağanak, günlük hayatı olumsuz etkiledi. Yol kenarında bulunan bazı iş yerlerini ve evleri su bastı. Vatandaşlar evlerini kendi imkanlarıyla temizlemeye çalıştı. Güzergahta karayolları ekipleri de tedbir aldı. Yolda biriken sular sebebiyle araçlar ilerlemekte zorluk çekerken, belediye ekipleri tarafından yolda temizleme çalışması gerçekleştirildi. Öte yandan selde mahsur kalan 2 köpek ise vatandaşlarca kurtarıldı.

Düzce

Düzce'nin Yığılca ilçesinde 2 gündür süren sağanak, bölgede su baskınlarına ve sele neden oldu. İlçede aralıksız bir şekilde devam eden sağanak sebebiyle su baskınları oluştu ve dereler taştı. İlçe merkezinde bulunan köprüler önlem amacıyla geçişlere kapatıldı. Kırık, Dibektaş, Dutlar ve Hacıyeri köylerinde heyelanlar yaşandı. Yedigöller Grup Yolu Bekirler Altı Melenkıyısı mevkisinde yaşanan su taşkınları ve heyelan sonrası Yaylatepe, Yoğunpelit, Mengen, Karakaş, Hocaköy, Aydınyayla, Çiftlik, Gaziler, Çukurören köyleri ile ulaşım kesildi.

Düzce Valisi Cevdet Atay, sağanak yağıştan sonra taşkının yaşandığı Yığılca ilçesinde incelemeler yaptı. Atay, Yığılca'da ve farklı alanlarda vatandaşların güvenli alanlara tahliye edildiğini açıkladı.

Karabük

Şiddetli yağış, Karabük'ün Yenice ilçesinde hayatı olumsuz etkiledi. Dün ilçede başlayan ve giderek etkisini artıran sağanak, sokak ve caddelerde su birikintilerine yol açtı. Heyelan sebebiyle Necati Ören Caddesi ulaşıma kapandı. Ibrıcak köyünde ise tarım alanları zarar gördü, demir ve kara yolları geçen iki köprüden ulaşım kontrollü bir şekilde sağlanıyor. Heyelan sebebiyle Değirmenyanı köyünde de ekipler güvenlik tedbiri aldı. Tehlike altında bulunan yol, köprü ve hemzemin geçitlerde ekipler, aralıksız bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Kriz masası kuran Karabük Valiliği, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı.

Karabük-Yenice kara yolu ilçe çıkışında yaşanan heyelan nedeniyle yolun bir bölümü trafiğe kapatıldı. Yükselen moloz ve sular sebebiyle Yenice-Yortanpazarı yolu da ara ara trafiğe kapatılıyor. Şirin köyündeki taş köprünün bir bölümü çöktü. İsmetpaşa Mahallesi'nde heyelan yaşandı, mahalleye giden yol ulaşıma kapandı. İlçeyi köylere bağlayan yollar ise su altında kaldı. Güney, Hisar ve Tır köylerine giden yolda bir minibüs ise mahsur kaldı.

Zonguldak-Karabük kara yolunda da yer yer heyelan ve taşkın sebebiyle trafikte aksama meydana geldi.

Kastamonu

Su baskını sebebiyle Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde, evlerinde mahsur kalan vatandaşlar kurtarıldı. Kastamonu'da etkisini hissettiren sağanak yağıştan sonra Azdavay ilçe merkezinden geçen Devrekani Çayı taştı. Taşkın sebebiyle ilçe merkezinde bazı binaların giriş ve bodrum su bastı. Belediye ekipleri, Devrekani Çayı üzerinde yer alan Çevlik Köprüsü'nü tıkayan ağaç parçalarını alarak suyun akmasını sağladı.

Karşıyaka Mahallesi'nde bulunan bir binada ekipler, su baskını sebebiyle mahsur kalan iki kişiyi de kepçe desteğiyle alarak güvenli alana götürdü. Ayrıca Belediye, çay kenarında aracı olanların araçlarını kaldırmaları ve çay kenarına vatandaşların yaklaşmamaları yönünde uyarıda bulundu. Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde de yine bazı binaların giriş katlarında mahsur kalanlar kurtarıldı.

“22 yaşında bir vatandaş kayıp”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, selin vurduğu Küre ilçesi İkizciler köyünde bir vatandaşın kayıp olduğunu, arama kurtarma çalışması gerçekleştirildiğini açıkladı. Kurum, "Bir vatandaşımız kayıp. 22 yaşında Recep Bakırcı, Küre İkizciler köyünde. Kardeşimizden şu an için haber alınamıyor. Jandarmamız, ekiplerimiz arama kurtarma faaliyetlerini devam ettiriyor" sözlerini kullandı.

Bartın

3 gündür Bartın’da etkisini hissettiren sağanak sebebiyle şehir merkezinden geçen ırmak taştı, iş yerlerini ve evlerin zemin katlarını su bastı. Sağanaktan sonra şehir merkezinden geçerek Karadeniz'e dökülen Bartın Irmağı, taştı. Irmağın 10 metre yükselmesi neticesinde sular altında kalan yolda, bütün iş yerleri boşaltıldı. Bölgede güvenlik tedbirlerini artıran polis ekipleri, trafiğe kapatılan yolda vatandaşların bulunmasına müsaade etmiyor. Kemer Köprü mevkisinde de zemin katta bulunan iş yerleri tahliye edilerek kapatıldı. Polis araçlarından ırmağın geçtiği alanlarda devamlı olarak uyarı anonsları yapılarak, şehir sakinlerinin dikkatli olmaları konusunda uyarılar yapılıyor. Kentin en hareketli ve işlek bölgesi olan Yalı mevkisi, taşkından sonra sessizliğe büründü. Taşkın sebebiyle Bartın-Kozcağız kara yolunda araçlarında mahsur kalanlar, kepçe desteğiyle kurtarıldı. AFAD’ın gönderdiği botlar ve diğer ekipmanlar da alanda tedbir amaçlı hazır bekletiliyor.

Bakan Soylu Bartın’da

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sağanaktan etkilenen Bartın'da birtakım incelemeler yaptı. Bartın'da derelerin suyunun yükselmesi nedeniyle taşkın ihtimali olduğunu belirten Soylu, "Alan olarak çok fazla iş yerini, binayı, yerleşim alanını tehdit eder nitelikte değil. 100'ün üzerinde depo, bodrum bundan biraz daha az iş yerini etkiledi. Belediyemiz, Kamu kurum ve kuruluşları, Valiliğimizin koordinesinde hep beraber tedbirlerini aldılar. Hamdolsun bizi üzecek bir can kaybı olmadı” dedi. Uyarılara rağmen birkaç bölgede küçük çaplı olumsuzlukların yaşandığına vurgu yapan Soylu, meteorolojik değerlendirmelere göre, sabaha kadar yağmurun yağmayacağını, bunun neticesinde suyun biraz çekileceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Bugünden sonra hasar tespit çalışmalarına başlanacağını söyleyen Soylu, "Vatandaşımıza bir maliyet yüklemeyiz, hiç kimsenin endişesi olmasın" sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)