Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) kimdir?

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100'üncü yıl dönümünde en çok araştırılan konuların başında İsmet İnönü'nün hayatı gelmektedir. Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) kimdir? İsmet İnönü askerlik, siyaset ve evlilik hayatı da merak edilen konulardandır. İsmet İnönü soyadını nereden aldı, İsmet İnönü'nün hayatı kısaca nasıl geçmiştir? Bu soruların yanıtlarına haberde yer verdik.

GÜNDEM 30.08.2022, 12:54 31.08.2022, 08:56 Hakan Öksüz
Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) kimdir?

Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) kimdir? Vatandaşlar, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100'üncü yıl dönümünde internette bu sorunun yanıtını arıyor. 26 Kasım 1922'de başlayan ve 9 Eylül'de Yunan güçlerinin ülkeden tamamen temizlenmesiyle sona eren Başkomutanlık Meydan Muharebesi, tarihe Büyük Taarruz adıyla geçmiştir. Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa, bu taarruzda önemli rol oynamıştır. İsmet İnönü'nün hayatı ile ilgili temel bilgileri aktaracağız.

İsmet İnönü'nün hayatı kısaca

İsmet İnönü'nün hayatı kısaca savaşlar ve siyasetle geçmiştir. Tam adı Mustafa İsmet İnönü'dür. 24 Eylül 1884 yılında İzmir'de dünyaya gelmiştir. İsmet İnönü'nün annesi Cevriye Hanım, şu an Bulgaristan'a ait olan Deliorman bölgesinde doğmuştur. İsmet İnönü'nün babası Hacı Reşit ise Malatyalıdır. 

İsmet İnönü askerlik

İsmet İnönü askerlik ile küçük yaşlarda ilgilenmeye başlamıştır. Mühendishane-i Berri-i Hümayun'dan 1903'te topçu teğmeni olarak mezun olan İsmet İnönü, 1906 yılında Harp Akademisini birinci olarak bitirdi. 1909 yılındaki 31 Mart Ayaklanması'nı bastıran Harekât Ordusu'nda görev yaptı. 1.Dünya Savaşı'nda önemli görevler üstlenen İsmet İnönü, Kafkas ve Suriye cephelerinde çarpıştı.

Kurtuluş Savaşı sırasında Edirne milletvekili oldu. Birinci İnönü ve İkinci Savaşı'nı kazanan İsmet İnönü, ilk savaşın ardından tuğgeneral rütbesini aldı. 1922'de Dışişleri Bakanı olan İsmet İnönü, 22 Kasım'da yapılan Lozan Barış Konferansı'nda Türkiye'yi temsil etti. Milletvekili olduktan sonra Batı Cephesi Komutanı olarak atanan İsmet Paşa; Kütahya-Eskişehir, Sakarya ve Büyük Taarruz gibi muharebelerde önemli görevler üstlenmiştir.

İsmet İnönü siyaset

İsmet İnönü, Türkiye'nin siyaset tarihinde önemli bir yere sahiptir. 1922'de Dışişleri Bakanı olduktan sonra 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Barış Anlaşması görüşmelerinde Türkiye'yi temsil eden delegasyonun başında görev alan İsmet Paşa, 1923'te Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) başkan vekilliğine getirildi.

Atatürk'ün hayatını kaybetmesinden bir gün sonra 11 Kasım 1938'de cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü, 1946 yılında "Milli Şef" unvanını bıraktı. 1950'ye kadar Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü, 1961 ila 1965 yılları arasında başbakanlık yaptı. 23 Aralık 1973'te hayata gözlerini yuman ve Anıtkabir'e defnedilen İsmet İnönü siyaset hayatıyla Türkiye tarihine damga vurmuştur.

İsmet İnönü evlilik hayatı

İsmet İnönü evlilik hayatı da internette araştırılan konuların başında gelmektedir. 1916 yılında Mevhibe Hanım ile hayatını birleştirmiştir. Erdal İnönü, Ömer İnönü, İzzet İnönü ve Özden Toker olmak üzere dört çocuğu olmuştur. Mevhibe Hanım, 7 Şubat 1992 tarihinde Ankara'da hayatını kaybetmiştir. 

İsmet İnönü soyadını nereden aldı?

Peki İsmet İnönü soyadını nereden aldı? İsmet Paşa soyadını İnönü Muharebeleri'nde elde ettiği başarıdan almıştır. Mustafa Kemal Atatürk, gönderdiği bir mektupta İsmet Paşa için "İnönü" soyadını uygun bulduğunu belirtmiştir. İsmet İnönü, soyadını 1934 yılında almıştır. 

Yorumlar (0)