Başörtüsü teklifi Anayasa Komisyonunda: Zengin ile Altay arasında atışma

CHP lideri Kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirilen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Anayasa düzeyinde tartışalım." dediği başörtüsü düzenlemesine yönelik teklif, TBMM Anayasa Komisyonuna geldi. Komisyona başkanlık eden AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, teklifin diğer maddesinin "ailenin korunması" olduğunu belirtti. AK Partili Özlem Zengin ile CHP'li Engin Altay arasındaki atışma, görüşmeye damga vurdu.

GÜNDEM 19.01.2023, 13:28 19.01.2023, 17:11 Hakan Öksüz
Başörtüsü teklifi Anayasa Komisyonunda: Zengin ile Altay arasında atışma

Başörtüsü ile ilgili Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonuna geldi. Başörtüsüne anayasal güvence getiren kanun teklifi hakkında görüşmeler başladı. Komisyona, AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt'ın başkanlık ettiği kaydedildi. Başörtüsünü yasaklayan bir kanun mevcut olmamasına karşın başörtüsü yasağı uygulamalarının Türkiye'de yıllarca yaygınlık gösterdiğini kaydeden Beyazıt, "Yaşanan mağduriyetler, bir kara leke olarak tarihteki yerini aldı." diye konuştu. 

Günümüzde başörtüsü yasağının söz konusu olmadığına vurgu yapan Beyazıt, "Türkiye'de başı açık veya kapalı, bütün kadınlarımızın hakları korunuyor. Hukuki düzenleme ile ilgili teklif gündeme geldiğinde bunun Anayasa düzeyinde konuşulması gerektiği son derece açıktı. Bu Anayasa değişikliği teklifi, başörtüsüne anayasal güvence getirecek." ifadelerini kullandı.

Teklifin diğer maddesi: Ailenin korunması

Anayasa değişikliği teklifinin diğer maddesinin "ailenin korunması" hakkında olduğuna dikkat çeken Yusuf Beyazıt, "İnsan doğası ile aile kurumuna yönelik tehditleri, bu yasa teklifiyle ortadan kaldıracağız. Medeniyet anlayışımız, evliliğin sadece erkek ve kadın arasında olması gerektiğini söylüyor. Ailenin kurulması için iki ayrı cins gerekiyor. Bu şekilde kurulacak aile yapısı, insan fıtratına uygundur. Yapacağımız düzenlemeyle bunu koruyacağız." değerlendirmesinde bulundu. 

Özlem Zengin ile Engin Altay arasında atışma

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, teklif sahibi olarak komisyona bilgi verdi. Zengin'in konuşması uzayınca CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, tepki gösterdi. Özlem Zengin, CHP'li Altay'ın "konuşmanızı tamamlayın" şeklindeki uyarısına, "60 sene beklemişiz, insaf artık. Devam edeceğiz." yanıtını verdi. Altay ise "60 yıl beklediniz, bizim sayemizde herkes burada." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)