Başkentin dev camisi bugün resmen açıldı

6 yıl önce yapımına başlanan başkentin en büyük üçüncü camisi ‘Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi’ bugün cuma namazı sonrası törenle açıldı.

GÜNDEM 10.05.2019, 10:02 10.05.2019, 15:00
Başkentin dev camisi bugün resmen açıldı

Yapımına 6 yıl önce başlanan Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi, İstanbul’da bulunan 4 tarihi camiden esinlenerek tasarlandı. Caminin resmi açılışı bugün Cuma namazının kılınmasının ardından yapıldı. 

Caminin yapımı 2 yıl önce sona erdi, 1 yıldır ise namaz kılınabiliyor ve bugün ise resmi açılışı yapıldı. Açılış Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Ankara’nın üçüncü büyük camisi

Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi Esenboğa havalimanı üzerinde bulunan Kuzeykent mevkiinde bulunuyor. Cami 125 bin metrekarelik alan üzerine kuruldu. Cami ve külliyenin toplam kapalı alanı ise 110 bin metrekare olarak hesaplandı. Kuzeykent Cami’si, kapalı alanı düşünüldüğünde Ankara’daki Kocatepe ve Melike Hatun camilerinden sonra gelerek Ankara’nın en büyük üçüncü camisi olma özelliği taşıyor.

Türk İslam mimarisi harmanlandı

Türk İslam mimarisi harmanlanarak tasarlanan cami, hem külliye hem de sosyal yaşam alanı olanı olarak başkentlilerin kullanımına açılacak. Cami iki katlı olarak yapıldı ve alt katı özel çinilerle kaplandı. Caminin kubbesi yerden 35 metre yüksekliğe sahip, kubbe çapı ise 16 metre uzunluğa sahip. Toplam 4 minaresi bulunan caminin, iki minaresi 46 metre ve iki şerefesi var. Diğer 2 minare ise 64 metre ve 3 şerefeye sahip. Ayrıca bir adette seyir kulesine sahip olan cami yapısı itibarıyla Ankara’nın sembollerinden olmaya şimdiden aday.

İstanbul’daki camilerden esinlenildi

Kuzeykent Cami, İstanbul’da bulunan Süleymaniye, Nuruosmaniye, Mihrimah Sultan ve Beyazıt camilerinden bir çok iz taşıyor.

Proje içerisinde bin 200 araç kapasiteli, 5 katlı bir de otopark bulunuyor. Otoparkta katlar arası ulaşımda yürüyen merdivenler ve asansörler kullanılıyor.

Sadece cami değil dev bir kompleks

Külliye aynı zamanda kültür merkezi ve alışveriş merkezi özelliklerini de barındırıyor. Külliye içinde yer alan iki farklı arastada 50 dükkân bulunuyor.

Külliye içerisinde kadın ve erkekler için tasarlanan iki adet hamam bulunuyor. Hayırseverlerin yaptıracağı, yemeklerin dağıtımının yapılacağı aşevi de külliye içerisinde mevcut.

7 bin farklı dini eserin yer alacağı dev bir kütüphane tasarlandı. Kütüphane cami ve külliyenin açılışından daha sonra kullanıma açılacak.

Külliye uluslararası standartlara uygun büyük seminerlerin, konferans ve toplantıların yapılabileceği 5 bin kişilik bir kongre merkezini de içinde barındırıyor. Kongre merkezi, Türkiye’de aynı anda en fazla kişiyi bir arada tutabilecek kapalı alan olarak ilk olma özelliği taşıyor.

İlerleyen tarihlerde külliye içerisine ‘İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi' olarak kullanılacak bir alanın daha eklenmesi bekleniyor. Bu alanın eklenmesi durumunda, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in eserlerinin bulunduğu İstanbul’daki İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi müzesinden eserlerin birebir kopyası getirilerek ziyaretçilere sunulacak.

Yorumlar (0)