Başak Cengiz'in samuray kılıçlı katil zanlısı için hesap vakti! İstenen ceza belli oldu

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu Can Göktuğ Boz, SEGBİS ile bağlanırken, Başak Cengiz'in ailesi ve her iki taraf avukatı da duruşmaya katıldı. Savcı, sanık Can Göktuğ Boz’un, “canavarca hisle ya da eziyet çektirerek, tasarlayarak öldürme" suçu dolayısıyla ağırlaştırılmış müebbet hapsini talep etti.

GÜNDEM 25.03.2022, 15:53 25.03.2022, 16:17
Başak Cengiz'in samuray kılıçlı katil zanlısı için hesap vakti! İstenen ceza belli oldu

Ataşehir’de 28 yaşındaki mimar Başak Cengiz’i samuray kılıcıyla öldüren katil zanlısı Can Göktuğ Boz, ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle ikinci defa hakim karşısına çıktı.

Müebbet hapsi istendi

9 Kasım 20212’de Ataşehir'de 28 yaşındaki mimar Cengiz'i yolda yürüdüğü esnada samuray kılıcıyla katleden katil zanlısı Can Göktuğ Boz'un, "canavarca hisle ya da eziyet çektirerek canavar hisle kasten öldürme" suçu dolayısıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı davanın 2’nci celsesi başladı. 

Ataşehir’de yolda yürüdüğü esnada Başak Cengiz’i samuray kılıcıyla katleden C.G.B’nin yargılandığı duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, "canavarca hisle ya da eziyet çektirerek, tasarlayarak öldürme” suçu sebebiyle sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi. Mütalaada, ‘bir insan öldürme’ saikiyle sanığın, savunmasız bir kadını öldürdüğü kaydedildi. Duruşmada açıklama yapan Başak Cengiz’in annesi, “Kötülüğün kol gezdiği günümüzde sahipsiz kalmış olan kadınlara umut olmanızı talep ediyorum. Başak kadın olduğu ve savunmasız olduğu için öldürüldü” sözlerini kullandı.

Mahkeme başkanı, Adli Tıp Kurumu raporunda, katil zanlısının herhangi bir zeka geriliği ya da akıl hastalığının saptanmadığını, ceza sorumluluğunun olduğunu bildirdi. Duruşmada konuşan sanık avukatları, Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmesini istedikleri sanığın, üst kuruldan akıl sağlığının tespit edilmesine yönelik rapor alınmasını talep etti. Bu aşamada Cengiz ailesinin avukatı söz alarak, “Dosyanın tekerrür ettiğine inanıyoruz. Araştırılacak başka bir husus yoktur. Tekrar rapor aldırılması istemi davayı uzatmaya yönelik. Adli Tıp raporu kapsamında karar verilmesini istiyoruz” açıklamasını yaptı. 

Cengiz’in annesi Beyhan Cengiz, “Sanık tanımadığı bir insanın canını zalimce almıştır, her şey şu an ortada. Katilin ailesi hukuk eğitimi almış. Bu olayın savunulacak bir tarafı yoktur. Ailesi ‘davadan çekiliyorum’ dedi. Hukuki terimlerle yavrumu harcamasınlar, buna müsaade etmeyin. Hukuk eğitimi almadım fakat katil, pür dikkat bizi dinliyor. Neresi hasta bunun? Zalimin ailesi dahi savunmuyor. Türk hekimlerine ve adaletine inanıyorum” dedi. Cengiz’in nişanlısı Mahir Mızrak, babası Avni Cengiz ve ağabey Fatih Cengiz, Adli Tıp Kurumu raporunun doğruluğuna inandıklarını belirterek, “En kısa süre içinde sanığın ağır bir biçimde cezalandırılmasını istiyoruz” sözlerini kullandı. 

Sanık: “Şeytan, ‘cinayet işle’ diyor”

Tutuklu sanık C.G.B, “Önceki duruşmadaki ifadenin aynısını yineliyorum. Şeytan, her gün 12 saat bana, ‘cinayet işle’ diyor. Şeytan görüntüleri, gözümün önüne geliyor. Cinayet işlemezsem “Seni öldüreceğim” diyor. Kalan 12 saatte ise uyuyorum. Uykudayken bana gelmiyor” dedi.

“Öldürme saikiyle savunmasız bir kadını seçti”

Esas hakkındaki mütalaasını bildiren Cumhuriyet Savcısı, 'sanığın ‘bir insan öldürme’ his, plan ve suç kastıyla, savunması ve direnci daha az olacak düşüncesiyle ‘bir kadın seçtiği' ifadelerine dikkat çekti. Bu planla birlikte ikamet ettiği sitenin yanındaki sokakta beklerken yolda yürüyen Başak Cengiz’i gördüğü, savunmasız ve tek başına olduğunu, çevrede bir kalabalığın olmadığını fark eden sanığın, gözüyle kısa süre maktulü takip ettiği belirtildi. Sanığın bir süre yürüyerek kadını takip ettiği ve ardından maktul ile mesafesinin de kısaldığını görerek, aniden koşarak maktule yetiştiği, duraksama yaşanmadan ve iletişime girmeden kılıcını ilk başta maktulün sağ arka tarafından sapladığı kaydedildi. Maktulün direnme eylemleri göstermesine rağmen zanlının durmadan 29 saniye boyunca 6’sı öldürücü olmak üzere 12 defa kesici delici alet yaralanması ortaya çıkacak biçimde kılıç darbelerini sürdürdüğü ifade edildi. Bu esnada maktulün imdat sesi üzerine, aynı sokaktan geçen müşteki Kaan’ın, bölgeye yaklaşmaya çalışması sonrasında sanığın kılıcı kaldırarak ‘Sana da saplarım yaklaşma’ dediği aktarıldı. Eylemin tamamlandığını, maktulü öldürdüğünü fark eden sanığın, kılıcı gizleme zahmetine bile girmeden kılıçla birlikte doğrudan kaldığı siteye girdiği ve ardından suç aletiyle adresinde yakalandığı aktarıldı. 

‘Savunmasını değiştirdi’ 

Mütalaada, zanlının bir insan öldürmek kastını, olay gecesi yaşadığı mutsuzluğa ve karamsarlığa bağladığı, kovuşturma safhasında ise savunmayı değiştirmenin, ‘kendisine gözüken şeytanın emrine’ bağladığı kaydedildi. Zanlının cezai sorumluluğunun bulunmadığı anlaşılmasını talep ettiği savunmalarına itibar edilemeyeceğini söyleyen savcı, kişisel arzu ve duygularını insan öldürmek şeklinde sanığın tatmin yoluna gittiğini ifade etti. Savcılık, suçun işleniş şekline bakıldığında sanık lehine takdiri bir indirim nedeni uygulanmamasını isteyerek, "canavarca hisle ya da eziyet çektirerek, tasarlayarak öldürme” suçu sebebiyle sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi. Öte yandan sanığın, “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'a muhalefet” ve “silahla tehdit” suçları dolayısıyla 6 yıla kadar hapsi istendi.

“Başak, kadın olduğu ve savunmasız olduğu için öldürüldü” 

Cengiz’in annesi Beyhan Cengiz, “Kötülüğün kol gezdiği günümüzde, sahipsiz kadınlara umut olmanızı bekliyorum. Zalimlerin rahat gezmesine imkan vermeyin. Başak kadın olduğu ve savunmasız olduğu için öldürüldü. Örnek bir karar olsun. Adaletin ve hakkın yerini bulmasını istiyorum” sözlerini kullandı. 

Daha sonra söz alan sanık, “Söyleyecek bir sözüm yok. Pişmanım” şeklinde konuştu. 

Mahkeme heyeti, ara kararını açıklayarak esas hakkında sanık avukatlarının mütalaaya karşı beyanda bulunmaları adına bir süre verdi. Dosyanın ATK üst kurumuna iletilerek sanığın cezai ehliyetinin tespiti amacıyla nihai kesin rapor alınmasına karar verdi. Sanığın tutukluluğunun devamına karar veren heyet, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Yorumlar (0)