Barış Pınarı Harekâtı'nda 7. gün! Gözler Münbiç'e çevrildi

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Fırat'ın doğusuna yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekâtı, 7. gününde tüm hızıyla devam ediyor. Harekât kapsamında şu ana kadar 595 terörist etkisiz hale getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bin kilometrekarelik alanın terör işgalinden kurtarıldığını bildirdi. Resulayn'ın dış mahallelerinde çatışmalar devam ederken, gözler bir taraftan da harekatın uzanması beklenen Münbiç'e çevrildi.

GÜNDEM 15.10.2019, 11:32 15.10.2019, 16:45
Barış Pınarı Harekâtı'nda 7. gün! Gözler Münbiç'e çevrildi

Fırat'ın doğusuna yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekâtı devam ediyor. Çatışmalar, kent merkezi teröristlerden arındırılan Resulayn'ın sanayi bölgesi olarak bilinen bölgesinde yoğunlaştı.

PKK/YPG'nin ciddi mühimmat stoğu bulunan bölgeye sızan Suriye Milli Ordusu (SMO) ile tespit edilen mevzilerde bulunan teröristler arasındaki çatışmalar sürüyor. Terör unsurları Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ateş destek unsurlarıyla vuruluyor. 

Kentin karşısındaki Ceylanpınar'dan yoğun çatışma sesleri duyuluyor. 

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu sabah itibarıyla yaklaşık bin kilometrekarelik alanı bölücü terör örgütünün işgalinden kurtardık." ifadesini kullandı. 

Sivil kıyafetli teröristler bölgeyi terk ediyor

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Resulayn ve Tel Abyad'ın kontrol altına alındığı harekâtta terör örgütünün bölgeden kaçabilmek için her yolu denedikleri ortaya çıkarıldı.

Terör örgütünün bölgedeki sözde alay sorumlularının, kendi adamlarını ve silahlarını terk edip sivillerin arasına karıştıkları ve bölgeyi terk etmeye çalıştıkları tespit edildi. 

Öte yandan örgütün, tüm mensuplarına bölgede Arap halkının kullandığı yerel kıyafetleri giymeleri konusunda talimat verdiği belirlendi.

Terör örgütünün kız, erkek ayrımı yapmadan çocuk yaştaki masum insanları silah altına alarak ölüme gönderdiği teslim olan teröristlerin ifadelerinde de yer aldı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) envanterindekilere benzer nitelikteki bazı silahlarla sivillere yönelik saldırılar gerçekleştirme çabasında olduğu kaydedilen teröristlerin böylelikle uluslararası kamuoyunu yanıltmayı hedefledikleri ifade ediliyor. 

Tel Abyad'da mühimmat ele geçirildi

Barış Pınarı Harekâtı kapsamında teröristlerden arındırılan Tel Abyad ve çevresindeki operasyonlarda çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

Suriye Milli Ordusu (SMO) askerleri, yaklaşık 4,5 yıldır YPG/PKK'nın işgalinde olan ilçe ve çevresinde teröristlere ait çok sayıda silah ve mühimmata ulaştı.

Bunların arasında havan mermileri, havan kaideleri ve ayakları, muhtelif ağır silahlara ait yan parçalar, Biksi makineli tüfek mühimmatı, piyade tüfeklerine ait mühimmat, havan mühimmatı ve namlusu bulunduğu görüldü. 

Münbiç'te hareketlilik var

Diğer yandan, gözler bir taraftan da harekâtın uzanması beklenen Fırat'ın batısındaki Münbiç'e çevrildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kararı verdik, uygulama aşamasına geçtik." ifadesi ile Münbiç'e harekât sinyalini verdi. Suriye Milli Ordusu’nun (SMO) denetiminde bulunan Münbiç'in kuzeyindeki Cerablus'ta TSK'nın hareketliliği arttı. 

Münbiç kırsalına bordo bereli timleriyle çok sayıda komando takviye olarak gönderildi. Bölgede tank ve zırhlı araç hareketliliği fark ediliyor.

Münbiç'e giden takviye güçler arasında nehir geçmeye yarayan seyyar köprüler de yer alıyor.

Suriye Milli Ordusu'na bağlı güçler de Münbiç sınırında konuşlanmaya başladı. 

SDG, Şam yönetimi ile mi anlaştı?

Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG), Şam yönetimi ile anlaştığına dair iddialar, Münbiç'i yeniden gündeme getirdi. Söz konusu iddiaya göre SDG, Münbiç ve Kobani başta olmak üzere kontrol altında tuttuğu bölgelere rejim güçlerini çağırdı.

Bu gelişmeden sonra rejime bağlı askeri bir konvoy, gece geç saatlerde Münbiç'e doğru harekete geçti.Türk güvenlik birimleri, rejim güçlerinin güneyde Münbiç kırsalında konuşlandığına dair güçlü sinyaller alındığını kaydetti.

Suriye Milli Ordusu'na bağlı güçler de, rejimin Münbiç'e girebileceği olasılığına karşılık kent sınırında konuşlandı.

SDG ve Şam yönetiminin anlaştığı iddiasının sahada neden olduğu hareketlilik, Fırat'ın doğusunda da yoğunlaştı. Esed güçlerinin Haseke'ye girdiği ve kentin kuzeybatısındaki Tel Tamer'e konuşlandığı ifade ediliyor. Öte yandan, Rakka'nın kuzeyindeki Ayn İsa'ya da rejim birliklerinin girdiğine yönelik haberler de geliyor.

Nusaybin'in tam karşısında bulunan Kamışlı'da da tüm okullar ve devlet dairelerinde PYD/YPG bayrağının indirilerek yerine Suriye bayrağının asıldığı ileri sürülüyor.

Akar, mevkidaşı ile görüştü!

Sahada kritik gelişmeler yaşanmaya devam ederken, Ankara-Moskova hattında iki önemli telefon görüşmesi yapıldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile telefonda görüştü. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de Rus mevkidaşı Valery Gerasimov ile görüşme gerçekleştirdi. 

595 terörist etkisiz hale getirildi 

Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan açıklamada, Barış Pınarı Harekâtı kapsamında etkisiz hale getirilen PKK/PYD-YPG'li terörist sayısının 595'e ulaştığı kaydedildi. 

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, şu ifadeler kullanıldı:

"Başarılı şekilde devam eden Barış Pınarı Harekatı'nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG'li terörist sayısı 595 oldu."

Yorumlar (0)