Barış diplomasisi dünya basınında: Erdoğan’ın sözleri manşete taşındı

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşı 6 aydır bütün dünyayı etkisi altına alırken, dünya basını tarafından barışı oluşturabilecek tek kişinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu ifade edildi.

GÜNDEM 19.08.2022, 11:33
Barış diplomasisi dünya basınında: Erdoğan’ın sözleri manşete taşındı

Tüm dünyayı etkileyen tahıl krizinin çözüme kavuşturulmasında büyük bir çaba harcayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Lviv şehrinde BM Genel Sekreteri Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile gerçekleştirdiği görüşme, dünya basınında büyük bir yer kapladı.

Dünya başının manşetlerinde Erdoğan’ın sözleri

Konu ile ilgili Financial Times, “Erdoğan, Moskova ile Kiev arasında oluşacak barış görüşmelerinin arkasında duruyor” başlığını attığı haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan için, “Gerçekleştirilecek diplomatik sürecin ortaya çıkarılması adına sorumluluk almalı” denildi.

Türkiye’nin iki ülke ile ilişkilerine devam ettiğine dikkat çekilen haberde, “Asıl konu müzakere yoluna ulaşan en adil ve kısa yolun bulunmasıdır” ifadelerin yer verildi.

Azerbaycan’ın basın kuruluşlarından olan Al Jazeera ise Erdoğan'ın ifade ettiği “Yeni bir Çerbobil istemiyoruz” sözlerini ekledi. Üçlü zirvenin ardından yayınlanan haberde, Zelenski'nin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın Zaporizhzhia Nükleer Santraline doğru potansiyel amacının parametrelerini onaylandığı da aktarıldı.

“Çernobil felaketi yaşanmasın” cümlesi manşete taşındı

“Yeni bir Çernobil vakasından kaygılanan Türkiye bu konuda Ukrayna'ya destekte bulundu.” başlığı ile haber yayınlayan Newsweek zirveyi okurlarına bu şekilde sundu.

Yayınlanan haberde, 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 Ağustos 2022 tarihinde kamuoyu üzerinden Ukrayna'ya gösterdiği desteği ifade etti ve Zaporizhzhia Nükleer Santrali'ne karşı gerçekleştirilecek bombardımanın yeni bir Çernobil'e neden olabileceği konusunda duyduğu kaygıyı aktardı” denildi.

“Barış görüşmeleri faydalı olacak”

Ukrayna ve Rusya’nın barışa gitmesi yönünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı çağrıyı manşetine taşıyan Independent, yapılan görüşmelerin bütün dünya için faydalı olacağını aktardı.

İngiltere merkezli olan Express gazetesi ise, Ukrayna ve Türkiye arasında gerçekleştirilen anlaşmalara vurgu yaptı.

BBC ise gündemine Erdoğan'ın nükleer tesis hakkındaki kaygılarını taşıdı. Erdoğan’ın Çernobil felaketinin yeniden yaşanmamasına dair sözleri haberin ana konusu oldu.

Fransız Le Monde toplantıyı “Erdoğan yaptıklarıyla Türkiye`nin Ukrayna'ya gösterdiği güçlü desteği gözler önüne serdi” başlığıyla değerlendirdi.

Erdoğan için, “Diplomatik çabadan vazgeçme” çağrısı

Erdoğan’ın uluslararası çözüm uğraşlarına dikkat çeken CBC News, “Erdoğan, toplantının sonrasında uluslararası birlikteliği, binlerce insanın hayatını kaybetmesini ve 10 milyondan fazla Ukrayna vatandaşının evlerini bırakıp gitmesine sebep olan savaşı sona erdirmek adına diplomatik uğraşlardan vazgeçmemeye davet etti.” ifadelerine yer verdi.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelişi kuvvetli bir ülkenin gösterdiği güçlü bir yardım mesajıdır” diyen Zelenski’nin ifadelerini manşete taşıyan İtalyan haber ajansı ANSA, yapılan görüşmeye dikkat çekti.

“Erdoğan Ukrayna'ya destek gösteriyor” başlığı ile haber yapan İngiliz Daily Mail gazetesi ise şu cümleye yer verdi: “Türkiye Cumhurbaşkanı Lviv şehrinde Zelenski’yle görüştü ve sonrasında desteğini ifade etti.”

Yorumlar (0)