Balık tezgahları da aracıların işgali altında

Türkiye’de son günlerde özellikle gıda fiyatlarındaki artışın sebebinin aracılar olduğu ortadayken, aynı aracıların balık tezgahlarını da ele geçirdiği anlaşıldı. 4 liraya alınan balıkların 30-35 liraya, 10 ila 20 lira arasında alınan balıkların ise 50 ile 80 lira arasında tezgahlarda vatandaşlara satışa sunulduğu tespit edildi.

GÜNDEM 11.10.2021, 11:54 12.10.2021, 09:29
Balık tezgahları da aracıların işgali altında

Son günlerin en gündemdeki konusu olan gıda zincirindeki aracıların balık tezgahlarına da uzandığı belirlendi. Bu nedenle de balıklara vatandaşın 4-5 kat daha fazla bir fiyat ödeyerek sahip olduğu belirlendi.

1 Eylül’de yeni avlanma sezonunun açılmasıyla balıkçıların mesaisi sabah gün doğmadan başlıyor. Avlarını yaptıktan sonra barınaklarına dönen balıkçıların ürünleri ise çok kolay alıcı buluyor.

Tezgahta fahiş fiyatlar var

Mersin’de faaliyet gösteren Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın konuyla ilgili olarak sektördeki zorlukları dile getirdi ve bu aracılar yüzünden vatandaşların ucuza balık yeme olanağının ellerinden alındığını söyledi.

 Hem çok zahmetli, hem de masraflı bir meslekte çalıştıklarını belirten kooperatif başkanı, “Bizden balığı 10 lira gibi cüzi bir fiyata alıyorlar. 50 liraya vatandaşa satıyorlar. 20 liraya aldıklarını da 70-80 liraya tezgahta satışa koyuyorlar. Mesela bizden keserbaş barbununu 45 liraya alarak kendi tezgahlarında 120 ile 150 lira arasında sattıklarını gördüm. Bunlar büyük marketlerde de aynı. Biz ucuza mal ediyoruz ama bu vatandaşa yansımıyor” açıklamasını yaptı.

 “Bizde her çeşit balık bulunur”

 Mazotun en büyük masraf kalemlerinden biri olduğuna dikkat çeken Başkan Sakın, “Bu teknenin sadece 1 günlük masrafı 5 bin lira. Biz bu çarkta nasıl para kazanıp, borcumuzu öderiz? Devletimiz mutlaka el atmalı. Bakın şu anda bizim ağımızda her çeşit karidesimizden, barbunyaya, mercan, istavritten, istavrit kolyaz kadar bütün balıklar var. Biz bunları yakaladığımızda halkımızın da ucuza yemesini isteriz. Bizden ucuza alıp, astronomik rakamlara satıyorlar” şeklinde konuştu.

 “Sektör kabzımalların elinde”

Kendisinin sattığı balıkların fiyatında bile mazotundan, işçisinden, kumanyasına, ağına kadar birçok masrafı olduğuna değinen Yalçın “Bizden 20 liraya alıp 60-80 liraya satıyorlar. Bu bereket vatandaşa yansımıyor. Bu da mı devletin suçu? Sektör kabzımalların eline kalmış. Yazıktır, bizim de bir sürü borçlarımız var. Biz en kısa zamanda bu işle devletin ilgilenmesini istiyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.

Yorumlar (0)