Bakaya ve yoklama kaçaklarına bedelli affı Meclis’te! Kimler yararlanabilecek?

Bakaya ve yoklama kaçağı vatandaşlara yönelik bedelli askerlik imkanı veren düzenlemede artık sona gelindi. 550 bine yakın kişinin faydalanacağı düzenlemenin, bugün Meclis’e gelmesi bekleniyor. 

GÜNDEM 17.06.2022, 09:43 17.06.2022, 09:48
Bakaya ve yoklama kaçaklarına bedelli affı Meclis’te! Kimler yararlanabilecek?

Bakaya ve yoklama kaçağı vatandaşlara yönelik bedelli askerlik imkanı veren düzenlemede artık sona gelindi.

Bedelli askerlik affında kaçak yıla oranlı ödeme

Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve yaklaşık 550 bin kişinin faydalanacağı çalışma tamamlandı.

Bugün söz konusu düzenlemenin TBMM’ye gelmesi ve hızlı bir şekilde yasalaşması bekleniyor. Öte yandan bedelli affında rakamların, şu anki bedelli askerlik ücretlerinin üstünde olacağı aktarılıyor.

Bedelli askerlik ücreti şu anda 56 bin 500 lira. Düzenlemede, bedelli askerlik affından faydalanan kişiler, kaçak oldukları yıla göre bir rakam ödeyecek. Yani 2 sene kaçak olan biri ile 5 sene kaçak olan biri aynı ücreti ödemeyecek.

Bedelli affından faydalananlar ile ilgili daha önce başlatılan işlemlerin de artık sonlandırılması bekleniyor.

Dövizli askerlik affı

Dövizli askerlik hakkı olan ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından, başvuruları daha önce yarım kalan, ücretini yatırmayanlar için de dövizli askerlik affı uygulanacak. İkinci bir başvuru ile birlikte dövizli askerlikten faydalanma imkanı verilecek. Yurt dışında askerlik başvuruları yarım kalan ve ücretini henüz yatırmayan, 2 bin 100 kişi mevcut.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “550 bine yaklaşan yoklama kaçağı, bakaya gençlerimize bedelli askerlikten yararlanabilme imkanı tanıyoruz. Kaçak senesine göre değişen oranlarda bir tutar ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyenler, askerlik şubelerine başvuru yapabilirler. Bakaya gençlerimizin problemine çözüm sağlayan bu uygulamanın hayırlı olmasını diliyorum.” sözlerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)