Bakanlık, tam kapanmaya ilişkin merak edilen sorular yanıtladı

İçişleri Bakanlığı, 29 Nisan – 17 Mayıs arasında ülke genelinde uygulanacak tam kapanma hakkında vatandaşta kafa karışıklığına sebep olabilecek soruları yanıtladı. 

GÜNDEM 28.04.2021, 11:21 28.04.2021, 18:33
Bakanlık, tam kapanmaya ilişkin merak edilen sorular yanıtladı

İçişleri Bakanlığı, 29 Nisan – 17 Mayıs arasında ülke genelinde uygulanacak tam kapanma hakkında vatandaşta kafa karışıklığına sebep olabilecek soruları yanıtladı. Bakanlığın internet sitesinden yayınlanan metin, kısıtlamalar hakkında ayrıntılı bilgi akışını sağlıyor.

Şehirlerarası seyahat

29 Nisan 19.00 ve 17 Mayıs 05.00 arasındaki şehirlerarası seyahatler, zorunlu değilse iptal edilecek. Eğer zorunlu seyahat yapılması gerekiyorsa bu durumda yolculuğa çıkmadan önce e-devlet üzerinden seyahat izin belgesi alınacak. Belge sonucu olumlu olmadığı sürece yola çıkılmayacak. Bu durum, şahsi araç, motosiklet, bisiklet, vapur, gemi, ticari taksi, tren, uçak, otobüs gibi her türlü ulaşım aracının kullanımı halinde geçerli olacak.



Seyahat izin belgesini alınması ve şehirlerarası yolculuğa izin verilmesi durumunda ise güzergah ve zaman sınırlaması olacak. Yola çıkan kişi, belirttiği saatler içinde belirttiği güzergaha varmış olacak ve başka hiçbir yola sapmış olmayacak.

Önceden alınan ve 30 Nisan –17 Mayıs arasında olacak yolculuklar için geçerli olan biletlendirmelerde ise “zorunlu halin bulunup bulunmadığına” bakılacak. 29’u 30 Nisan’a bağlayan gece yarısına kadar seyahatlerde herhangi bir zorunlu hal durumuna bakılmazken 30 Nisan 00.01’den itibaren olan yolculuklar için durum araştırması yapılacak ve seyahat izin belgesi istenecek.



Yurt dışı seyahatleri

Yurt dışına giden ya da yurt dışından gelen kişilerden herhangi bir izin belgesi istenmeyecek. 



İkamet ve çalışma şehri farklı olanlar

İkamet ettiği ve çalıştığı şehir birbirine yakın olan ve farklı olan (Kırıkkale-Ankara, Erzurum-Kars, Adana-Mersin, Adana-Osmaniye, Gaziantep-Kilis, İstanbul-Kocaeli, İzmir-Manisa vb), her gün şehir dışına giriş çıkış yapmak durumunda olan kişiler, il hıfzıssıhha kurulları tarafından alınan kararlara uyacak. Bu kişiler, işçi servisleri ile izin belgesine gerek kalmadan git-gel yapabilecek. 

İl Göç İdaresi randevuları kapsam dışında

İl Göç İdaresi’nde “ikamet izni” randevusu olan yabancılar, randevu tarihini açıkça gösteren form ve kısa mesaj sayesinde kısıtlamalardan muaf tutulacak. Bu muafiyet ise yalnızca kişinin ikamet ettiği yer ve İl Göç İdaresi arası ile kısıtlı olacak.



STK, dernek ve vakıflar yardım faaliyetlerinde bulunabilecek

STK’lar, dernekler ve vakıflar ile Vefa Sosyal Destek Grupları, Ramazan ayı boyunca yardım faaliyetlerini devam ettirebilecek. Fakat bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesinden önce valilik ve kaymakamlıklara güzergah, zaman dilimi ve yardım dağıtımına katılacak kişiler için başvuruda bulunulması gerekecek. Yalnızca başvuruda belirtilen saat içerisinde faaliyette bulunan kişilerin muafiyeti söz konusu olacak.



Bakıcılar ve hane görevlileri muaf 

İleri yaşta olanlara, engeli bulunanlara ya da hasta olanlara bakım ve yardımda bulunan refakatçiler ile bakıcılar kısıtlamadan muaf tutulacak. Bu muafiyet için ise bakılan kişinin sağlık raporu ibraz edilecek. Bakıcı/refakatçi görevinde olan kişilerin muafiyeti, kendi ikametgahı ile görevli olduğu ev arası ile sınırlı olacak. 



Anneler Günü’nde çiçekçiler servis yapabilecek

8-9 Mayıs 2021 günlerinde çiçekçiler, 10.00-24.00 saatleri arasında Anneler Günü münasebeti ile evlere servis yapabilecek. Bu saatler arasında bir çiçekçiye gitmek isteyen kişiler, yalnızca kendilerine yakın olan çiçekçilere, 10.00-17.00 saatleri arasında gidebilecek. 



Havalimanı, liman, terminal işletmeleri 

Havalimanı, hastane kampüsü, terminal, tren garları gibi yerlerde işletmesi bulunan kişilerin izinleri/muafiyetleri ise “kendi sektörleri” için belirlenen kurallar kapsamında olacak. İçişleri Bakanlığı tarafından açık kalacağı belirlenen işletmeler, belirlenen saatler dışında çalışamayacak. 



SGK prim borcunun ödenmesi

SGK prim borçlarının taksit ödemesinin son günü 30 Nisan 2021 tarihine geldiği için ödeme yapmak isteyen kişiler, bunu bildirmek kaydıyla, kısıtlamalardan muaf olabilecek. Bu muafiyet ise yalnızca kişinin ikametgah adresi ile en yakın ödeme noktası arasında geçerli olacak. 

Yorumlar (0)