Bakanlık duyurdu: 90 yıllık uygulama sona eriyor

Boşanma aşamasındaki veyahut boşanmış ailelerin 'çocukla bireysel ilişki kurulması ve çocuk teslimi' işlemlerinin, Adalet Bakanlığı tarafından kurulan Mağdur Hizmetleri ve Adli Destek Müdürlükleri'nde yerine getirilmesi için uygulama 11 kent merkezinde yarın itibarıyla başlıyor. Çocuk teslimine dair yeni düzenlemeyle birlikte kamuoyunda vicdanları yaralayan görüntülerin oluşmasına yol açan 90 senelik icra yolu ile çocuk teslimi uygulaması da son buluyor.

GÜNDEM 03.04.2022, 23:21 04.04.2022, 14:42
Bakanlık duyurdu: 90 yıllık uygulama sona eriyor

Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, Meclis'te kabul gören ve Resmi Gazete'de yayımlanan 7343 sayılı İflas ve İcra Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Gerçekleştirilmesine Hakkında Kanun ile 'çocukla bireysel ilişki kurulması ve çocuk teslimi'ne dair yeni düzenlemeler yapıldı. 

Söz konusu kanunun uygulamaya başlanmasının ardından, bakanlık tarafından çocukla bireysel ilişki kurulması ve çocuk teslimine ilişkin tedbir veyahut ilam kararlarının harfiyen yerine getirilmesine dair işlemlerin gerçekleşebilmesi için belediyeler ve valiliklerin desteğiyle özel teslim merkezleri kuruldu.

11 ilde başlıyor

Bu çerçevede, çocukla bireysel ilişki kurulması ve çocuk teslimine ilişkin işlemler Uşak, Tekirdağ, Sivas, Muğla, Mardin, Kırşehir, Kırıkkale, Gümüşhane, Erzurum, Elazığ ve Adıyaman'da 4 Nisan itibarıyla Adalet Bakanlığı Mağdur Hizmetleri ve Adli Destek Müdürlükleri tarafından harfiyen yerine getirilecek.

Tüm kent ve ilçelerde söz konusu merkezlerinin oluşturulmasına yönelik faaliyetlerin bu sene sonuna dek tamamlanması öngörülüyor.

Çocuk teslimine dair yeni düzenlemeyle birlikte kamuoyunda vicdanları yaralayan görüntülerin oluşmasına yol açan 90 senelik icra yolu ile çocuk teslimi uygulaması da son buluyor.

Çocuk teslimine dair tüm işlemler artık uzmanların kontrolünde, çocukların faydasına hazırlanan ve dizayn edilen merkezlerde yerine getirilecek.

Ücret alınmayacak

İşlemler için yurttaşlar masraf ve harç yatırmak, ücret ödemek durumunda kalmayacak, işlemler bedava olarak sunulacak. Tüm giderler bakanlığın bütçesinden karşılanacak.

Söz konusu işlemler şimdiye kadar icra müdürlüklerinde yapılıyordu. Evladını görmek isteyen ebeveynler çocuk teslimi işlemi için gider ve harç ücreti ödüyordu.

İşlemlerin tamamlanmasının akabinde genellikle tarafların adreslerine gidilerek kolluk kuvvetleri ve icra personelleri tarafından çocuk teslim işlemleri gerçekleştiriliyordu. 

Yorumlar (0)