Bakanlık açıkladı: Çakar uygulamasında onlara ayrıcalık yok!

İçişleri Bakanlığı, çakar lamba kullanımında eski milletvekillerine geçiş üstünlüğü tanınmasına yönelik düzenlemenin mevcut olmadığını duyurdu. 

GÜNDEM 25.11.2019, 09:42 25.11.2019, 09:44
Bakanlık açıkladı: Çakar uygulamasında onlara ayrıcalık yok!

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son torba kanuna atılan bir madde ile çakar lamba kullanma hakkının eski milletvekillerine de tanındığına ilişkin iddiaların yayıldığı ifade edildi.

Trafik güvenliğini tehlikeye atan, vatandaş için ciddi sıkıntılara yol açan ve kamuoyunda "çakar" olarak isimlendirilen yetkisiz sesli ve ışıklı sistemi kullanımının önlenmesi amacıyla, geçiş üstünlüğüne sahip araçlar ve bunların kullanabilecekleri sesli ve ışıklı sistemlerin ne olacağına ilişkin usul ve esasların İçişleri Bakanlığı tarafından 24 Eylül günü onaylanarak 1 Kasım 2019 itibarıyla yürürlüğe girdiği anımsatıldı. 

Bakanlığın açıklamasında, söz konusu usul ve esasların zorunlu durumlarda, ambulans, itfaiye, AFAD, kolluk kuvvetlerinin araçları ve risk tehdit değerlendirmesi dâhilinde devletin en üst protokolündeki makamların emir ve zatlarına verilen araçların geçiş üstünlüklerini nasıl kullanacağı ve uymayanlar hakkında gerçekleştirilecek işlemlerin net bir şekilde düzenlendiği ifade edildi. 

Düzenlemelerde eski milletvekillerine geçiş üstünlüğü yok 

Düzenlenen usul ve esaslarda kesinlikle eski milletvekillerine geçiş üstünlüğü tanınmasına ilişkin düzenlemenin mevcut olmadığı ifade edilen açıklamada, ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İçişleri Komisyonunda görüşülüp genel kurula sevk edilen düzenlemelerde de böyle bir maddenin bulunmadığının ortaya çıkarıldığına işaret edildi. 

İhlâllere yönelik mücadele kararlılıkla sürecek 

Söz konusu açıklamada, vatandaşlar nezdinde olumsuzluklara yol açan yetkisiz sesli ve ışıklı sistemi kullanımı ve başta güvenlik şerit ihlali gibi trafik güvenliğini riske atan haksız geçiş üstünlüğü ihlallerine yönelik mücadelenin kararlılıkla ve ara vermeden süreceğine dikkat çekildi. 

Yorumlar (0)