Bakanlardan "Elazığ depremi" açıklaması: 41 bin lira yardım yapılacak!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Elazığ'da meydana gelen depremin ardından son duruma ilişkin açıklamada bulundu. Bakan Soylu, "Ağır hasarlı evlerde oturan vatandaşlar, güvenlik kuvvetleri eşliğinde evlerine girip en önemli eşyalarını alacaklar. Bu vatandaşlara toplam 41 bin lira yardımda bulunacağız. Eşyalarını alabilen vatandaşlara ise yaklaşık 11 bin lira kira yardımı gerçekleştireceğiz." dedi.

GÜNDEM 27.01.2020, 11:00 27.01.2020, 11:57
Bakanlardan "Elazığ depremi" açıklaması: 41 bin lira yardım yapılacak!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak günü meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından son duruma ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Bakan Soylu, açıklamasına "6,8 büyüklüğündeki deprem ve deprem sonrası çalışmalarla ilgili sizleri bilgilendirmek için huzurundayız." ifadesi ile başladı.

"39 vatandaşımızı kaybettik"

Depremden hemen sonra başlayan arama kurtarma çalışmaları ile 45 vatandaşın enkaz altından sağ salim çıkarıldığını kaydeden Soylu, "Şu an itibari ile toplam 39 vatandaşımızı kaybettik. 35 vatandaşımız Elazığ ve ilçelerinde 4 vatandaşımız da Malatya'da hayatını kaybetti." dedi.

"948 artçı sarsıntı gerçekleşti"

Soylu, şu ana kadar 948 artçı sarsıntı gerçekleştiğini belirterek, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kargo uçaklarıyla birlikte istediğimiz araçlar malzemeler ve arama kurtarma ekipleri buraya geldi." ifadesini kullandı.

"24 bin 402 çadır sevk edildi"

Arama kurtarma ekiplerine teşekkürlerini sunan Soylu, "Bine yakın burada bulunan STK’lara çok teşekkür etmek istiyorum. 24 saat esas itibarıyla hem arama kurtarma yapan çadır kuran bu STK’ların tamamına teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Soylu, depremin hemen ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm öğretmenlerin çocukların psikolojisi için görevlendirildiğini aktararak, "Şu ana kadar 45 barınma alanı belirledik. Bölgeye 24 bin 402 çadır sevk edildi." açıklamasını yaptı.

"Yurtlarda hasar mevcut değil"

Bugün itibarıyla hem Malatya'da hem de Elazığ'da kamu kurumlarının çalışmaya başladığına dikkat çeken Soylu, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hasar tespit çalışmalarını gerçekleştiriyor. Üç yurt var burada bunlarda herhangi birinde hasar mevcut değil." dedi. 

"Geçici konaklama merkezi kuracağız"

Soylu, deprem bölgesinde 4 bin 800 personelin hizmet verdiğini belirterek, "34 okulumuz açık. Spor salonlarımız açık. Gençlik merkezlerimiz açık. Bir şey daha yaptık. Özellikle lavabo ve tuvalet ihtiyaçları için 50’ye yakın kıraathanenin açık kalmasını temin ettik. Geçici konaklama merkezi kuracağız. İlk etapta bin konteyner kurulacak." ifadelerini kullandı.

"Ağır hasarlı evlerde oturanlara 41 bin lira yardım yapılacak"

Soylu, 2 bin ağır hasarlı binanın tespit edildiğini aktararak, "24 milyon lira toplam destek bölgeye gönderildi. Ağır hasarlı evlerde oturan vatandaşlar, güvenlik kuvvetleri eşliğinde evlerine girip en önemli eşyalarını alacaklar. Bu vatandaşlara toplam 41 bin lira yardımda bulunacağız. Eşyalarını alabilen vatandaşlara ise yaklaşık 11 bin lira kira yardımı gerçekleştireceğiz." açıklamasını yaptı.

Orta hasarlı evlerde oturanlara ise 5 bin lira destek ve 27 bin lira güçlendirme kredisi verileceğini bildiren Soylu, Köyde evi yıkılanlara 11 bin lira acil yardım ve 5 bin lira da eşya yardımı için bir destek ortaya koyacağız." diye konuştu. 

Soylu, söz konusu yardımdan Kale ilçesinin de faydalanacağını kaydederek, "Orada da ciddi yıkımlar söz konusu." dedi. 

"Diyarbakır anneleri atkı bere örerek gönderiyorlar"

2 milyon 500 bine yakın vatandaşın SMS ile gönül birlikteliğine girdiğini vurgulayan Soylu, "Son teşekkürüm Diyarbakır annelerine...  Atkı bere örerek buradaki depremzede çocuklara ve ailelere gönderiyorlar." diyerek sözlerini sonlandırdı.

"Bin 607 kişi hastanelere müracaat etti"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplam bin 607 vatandaşın hastanelere başvurduğunu belirterek, "Hastanelerde tedavileri devam eden 86 vatandaşımız var. 18 vatandaşımızın yoğun bakımda tedavilerine devam ediliyor. Durumu ağır olan vatandaşımız bulunmuyor." şeklinde konuştu.

"Azize Çelik'in genel durumu iyi"

Enkazdan çıkarılan yaralılara ilişkin açıklama yapan Koca, "Azize Çelik’in genel durumu iyi. Tedbir amaçlı yoğun bakımda tedavisi devam ediliyor. 2,5 yaşındaki Yüsra Yıldız ve annesi Ayşe Yıldız’ın tedavileri devam ediyor. Yüsra’nın bacaklarında ezikleri vardı ödem nedeniyle tedavisi yapıldı. Annesinin yoğun bakım şartlarında tedavisi devam ediyor." dedi. 

"Herhangi bir sağlık kuruluşu hasar görmedi"

Koca, şu an sahada 2 bin 620 kişinin hizmet verdiğini kaydederek, "Herhangi bir sağlık kuruluşumuzun depremde hasar görmediğini söylemek istiyorum." ifadesini kullandı. 

"Hasar tespit çalışmalarına devam ediyoruz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremin olduğu ilk andan itibaren Elazığ'a tüm ekiplerle birlikte hareket edildiğini aktararak, "500 kişilik ekibimizle hasar tespit çalışmalarına devam ediyoruz. Arkadaşlarımız bu çalışmaları titizlikle yapmaya devam ediyor." dedi. 

"22 tane acil yıkılacak bina var"

Bakan Kurum, bugün itibarıyla Elazığ merkez Sivrice ve Maden'de 50 yıkık binanın bulunduğunu kaydederek, "308 ağır hasarlı, 150 de orta hasarlı binamız mevcut. Bu binalarımızdan 22 tanesi acil yıkılacak binalardan oluşuyor. İçine girmeye izin vermeyeceğimiz binalardan ibaret. Dün itibarıyla yıkımlarını başlattık." açıklamasını yaptı.

"184 daire riskli durumda"

Arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Kurum, "Sürsürü Mahallesinde yıkılan Dilek sitesi yanında bulunan hasarlı binaların da tespitlerini yapmaya başladık. 9 binada ağır hasar tespiti yaptık. Bu binaların da yıkılması gerektiği ortaya kondu. Bu bölgede 184 daire riskli durumda." diye konuştu.

"Amacımız vatandaşlarımıza konutlarını teslim etmek"

Kurum, "Amacımız Kartal’da olduğu gibi en geç Şubat sonu temelini atıp yıl sonuna kadar da vatandaşlarımıza konutlarını teslim etmektir." diye ekledi. 

Yorumlar (0)