Bakanlar, Bozkurt’taki sel hakkında konuştu: “Dereli felaketinin 5 katı” 

Kastamonu’da meydana gelen ve özellikle Bozkurt ilçesinde etkili olan sağanak yağış, kısa sürede sele dönüşmüştü. Son belirlemelere göre Kastamonu’da 25, Sinop’ta ise 2 vefat eden vatandaş bulunurken onlarca kayıp kişinin arama çalışmaları da devam ediyor. Bakan Kurum ve Bakan Soylu ise gece saatlerinden bu yana bölgede bulunuyor. 

GÜNDEM 13.08.2021, 09:45
Bakanlar, Bozkurt’taki sel hakkında konuştu: “Dereli felaketinin 5 katı” 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kastamonu Bozkurt’ta meydana gelen sel felaketiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kurum, şunları aktardı: “Kastamonu Bozkurt’taki afet, Dereli’deki afetin katbekat fazlası. Biz hızlı şekilde altyapı hasarını gidererek kanalizasyon ve içme suyu kanalı onarım çalışmalarını başlattık. Üstyapılarımıza ilişkin hasar tespit çalışmaları da devam ediyor. Önceliğimiz vatandaşlarımızın hayatı. UMKE, AFAD, jandarma ve emniyet güçlerimiz uykusuz ve cansiperane şekilde çalışıyorlar. Allah hepsinden razı olsun.” 



Üstyapı çalışmaları hız kazandı 

Kurum: “Daha önce Dereli’de Sayın Cumhurbaşkanımız ülkemize bir müjde vermişti. Dereli’deki çalışmalar tamamlanmak üzere. Trabzon Araklı’da meydana gelen sel sonrasında da hızlı şekilde yaraları sardık. Buralardaki konutlar vatandaşlara teslim ediliyor. Rize’de hem Güneysu hem de çevre ilçelerde meydana gelen sel sebebiyle Bakanlarımız ile bölgeye gitmiştik. Buralarda hızlı aksiyonlar aldık. Şu anda inşaatlar başlamak üzere. Ülkemizde diğer selde, heyelanlarda ve depremlerde yaptıklarımızı Kastamonu’da, Sinop’ta ve Bartın’da da hızlı şekilde yapıp vatandaşların yaralarını saracağız.” 



Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor 

AFAD Koordinasyon Toplantısı ardından basın açıklaması yapan Murat Kurum, sel felaketinde hayatını kaybeden kişilerin ailelerine başsağlığı dilerken Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta sele kapılarak kaybolan kişilerin arama kurtarma çalışmalarının da devam ettiğini açıkladı.  



Kastamonu’dan önce Bartın’daydı 

Kurum: “Kastamonu’dan önce Bartın’da incelemelerde bulunduk. Bartın’da yaşanan sel afeti sebebiyle gerekli koordinasyonu Vali ile birlikte sağladık. Bir vatandaşımız kalp krizi sebebiyle vefat etti. Arife teyzemiz ise kayıp durumda. Bartın’daki tüm köylerimize ulaştık. Hasar tespit çalışmaları bugün itibarıyla tamamlanacak. Vatandaşlarımızın yarasını hızlı şekilde saracağız.” 



“Dereli’deki felaketin 5 katı” 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Kastamonu Bozkurt’ta sel bölgesinde incelemelerde bulundu. Soylu, sözlerine, “Benim gördüğüm kadarıyla en ağır sel felaketi bu. Dereli’deki felaketin 5 katı. Buranın etki alanı çok geniş. Haliyle vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı risk de çok yüksek.” şeklinde başladı. 



850 kişi tahliye edildi 

Soylu: “Türk Hava Kuvvetleri, Sahil Güvenlik, STK’lar, AKUT, AFAD, UMKE, emniyet ve jandarma iş birliği ile bölgede mahsur kalan 850 kişi kurtarıldı. Burada önemli ve büyük çaplı kurtarma faaliyetleri gerçekleştirildi. Kurtarılanlar arasında hastalar, yaşlılar ve çocuklar çoğunlukta. Hamile kadınlar, bebekler ve aileler evlerden alındı. Bunları ezberden söylemiyorum, burada bir gün içinde hepsini yaşadık. 20.00’a kadar arama kurtarma çalışmaları devam etti. Bozkurt’ta arama kurtarma çalışmalarının sonuna geldiğimizi söylemem mümkün. Gece boyunca da ekiplerimiz hem arama tarama hem de ses yöntemiyle çalışmalarına devam etti. Bu arada aldığımız ihbarlar var. Onlarla ilgili de çalışıyoruz. En son derenin karşı tarafında 8 vatandaşımızı ihbar vesilesiyle kurtarabildik. Bu ilçe ikiye bölünmüş durumda. İlçenin iki tarafı arasında sabah saatlerine kadar iletişim yoktu. Şimdi bir köy yolu açıldı, oradan ulaşım sağlanabiliyor.” 





Yorumlar (0)