Bakandan AB tepkisi: Kıytırıktan kararlar...

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin (AB) Doğu Akdeniz'deki sondaj gerilimi nedeniyle Türkiye'ye karşı aldığı yaptırım kararlarına ilişkin, "Rum kesimini tatmin etmek için kıytırıktan kararlar almak durumunda kaldılar." açıklamasında bulundu.

GÜNDEM 16.07.2019, 13:01 16.07.2019, 13:04
Bakandan AB tepkisi: Kıytırıktan kararlar...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya ziyaretinin ikinci gününde mevkidaşı Nikola Dimitrov ile görüştü. 

Bakan Çavuşoğlu, Üsküp'te basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından önemli satır başları şöyle:

"S-400 sistemi, NATO sistemlerine tehdit oluşturmuyor"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistem malzemelerinin sevkiyatına ilişkin, şunları söyledi:

"Aldığımız S-400 sistemi, NATO sistemlerine F-35 dahil bir tehdit oluşturmuyor. Tamamen bizim kontrolümüzde olacak bir sistemdir. Gereksiz gerginlik yaratmaya gerek yok. Zaten bitmiş bir anlaşma. Artık teslim süreci de başlamıştır."

"Rum kesimini tatmin etmek için kıytırıktan kararlar aldılar"

Avrupa Birliği'nin (AB) Doğu Akdeniz'deki sondaj gerilimi nedeniyle Türkiye'ye karşı aldığı yaptırım kararlarına değinen Çavuşoğlu, "Buna yaptırım demek bu işi çok ciddiye almak demektir. Çok da ciddiye almaya gerek yok. Türkiye'ye sağlanacak katılım öncesi mali yardımlar (IPA) kesintilerini zaten daha önce yapmışlardı. Bunlar basit şeyler bizi etkileyecek şeyler değildir. Bankaya tavsiye vermesi AB'nin başka bir çelişkisi. AB'nin bize ihtiyacı var. Aldıkları kararların uygulanmasının mümkün olmadığını kendileri de biliyor. Rum kesimini tatmin etmek için kıytırıktan kararlar almak durumunda kaldılar. Sorun Kıbrıs Türk halklarının ada etrafındaki haklarının garanti altına alınmamasıdır." dedi.

"Dördüncü gemiyi de göndereceğiz"

"Türkiye'ye yönelik böyle kararlar alırsanız faaliyetlerimizi artıracağız. Doğu Akdeniz'de üç gemimiz var, dördüncü gemiyi de göndereceğiz. Rum kesimi de AB'yi arkasına almasın. Rum kesimini muhatabı KKTC'dir. Bir an önce akıllarını başlarına alsınlar."

Yorumlar (0)