Bakan Yerlikaya net konuştu: İstemiyoruz

Hudut güvenliği hakkında konuşan Ali Yerlikaya, "Biz bu duvarlardan ve duvarların karşı tarafından en küçük bir göç akımının gelmesini istemiyoruz ve bunlara ilişkin kuvvetimiz, gücümüz arttıkça onların da cesaretlerinin kırıldığını ve başka göç rotaları arayışı içinde girdiklerini görmekten dolayı da büyük bir memnuniyet duyuyoruz." dedi.

GÜNDEM 12.11.2023, 20:05 topcu
Bakan Yerlikaya net konuştu: İstemiyoruz

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Gürbulak Gümrük Kapısı'nda gerçekleştirilen 'Ağrı Sınır Güvenliği Toplantısı'nın akabinde konuştu. 

Hudut kapısının modern biçimde hizmete alınacağını kaydeden Yerlikaya, "İçişleri Bakanlığı olarak terörle mücadele, organize suç yapıları, düzensiz göç, kaçakçılık ve diğer suçlarla mücadelede amansız, kararlı bir biçimde durmaksızın çaba sarf ediyoruz." dedi. 

Ali Yerlikaya, kolluk kuvvetlerinin gece gündüz demeden çok büyük bir çaba sarf ettiğini dile getirerek, hudut güvenliğine ilişkin gereksinimleri ve yeni tespitleri belirlediklerini vurguladı.

Eksikleri en kısa sürede gidereceklerinin altını çizen Bakan Yerlikaya, "Biz bu duvarlardan ve duvarların karşı tarafından en küçük bir göç akımının gelmesini istemiyoruz ve bunlara ilişkin kuvvetimiz, gücümüz arttıkça onların da cesaretlerinin kırıldığını ve başka göç rotaları arayışı içinde girdiklerini görmekten dolayı da büyük bir memnuniyet duyuyoruz." şeklinde konuştu. 



"Tahammülümüz yoktur"

Yerlikaya, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bu hududumuz yedi bileşenli hudut. Fiziki güvenlik sistemleri kullanılarak korunuyor. Hudut hattının 81,3 kilometrelik bölümüne modüler beton duvarı ve devriye yolu inşa ettik. Zorlu coğrafi koşullar sebebiyle beton duvar yapılamayan yerlere kuvvetlendirilmiş tel ve kafes yapıldı. Bu kısım sismik sensörle kapatıldı. Hudut hattı boyunca 59 tane elektro optik kule yapıldı. 23 haberleşme ve 36 gözetleme kulesi yatırımı devreye sokuldu. Yine hudut aydınlatma ve güvenlik projesiyle kritik olarak görülen bölgelerde 30 metre aralıklarla kameralar konumlandırıldı. Sorumluluk sahamızda 14 kamera ve komuta merkezinde toplam 167 tane kamerayla tespitle teşhis edilen illegal geçiş girişimlerine de hızlı bir şekilde müdahalede bulunulmaktadır.

Ağrı bölgemizde 10 yaşam, 15 balistik, 37 lego kulelerinin inşası bitti. Hudut güvenliği çalışmaları Iğdır'da konuşlu 5'inci Sınır Tugay Komutanlığına bağlı iki tabur ve 17 sınır karakolu tarafından yönetiliyor. Hudut birliklerimizin gerisinde onlara destek maksatlı Ağrı İl Jandarma Komutanlığına bağlı üç asayiş komando bölüğü, bir komando taburu, jandarma özel harekat taburu, muhtelif birimlerde görev yapan 600 personel, bir modüler güvenlikli üs bölgesi ve dört yaşam alanlı kuleyle gerekli önlemleri de almış bulunuyoruz. Hava koşulları olanak verdiği ölçüde 7/24 SİHA-İHA ve insanlı keşif uçakları hudut güvenliğimizde aktif bir şekilde görev yapıyor. Devletimiz bütün kabiliyet ve olanaklarıyla bilinsin ki buradadır. Hudutlarımız, bizim kırmızı çizgimizdir. Düzensiz göçle mücadelede, güvenlik ve huzurumuzun temininde olmazsa olmazdır. Vatandaşlarımızın güvenliğine, kardeşliğine, huzuruna kastedenlere tahammülümüz yoktur, hiçbir daim de olmayacaktır."

Yorumlar (0)