Bakan Soylu duyurdu: İşte yerli e-Pasaport, yeni e-Mavi Kart ve yeni e-Sürücü Belgesi

İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlıkları devam eden "Yeni E-Mavi Kart, E-Sürücü Belgesi ve Yerli E-Pasaport" görsellerini yayınladı.

GÜNDEM 10.05.2022, 13:52 11.05.2022, 09:25
Bakan Soylu duyurdu: İşte yerli e-Pasaport, yeni e-Mavi Kart ve yeni e-Sürücü Belgesi

İçişleri Bakanlığı, yeni kimlik kartı, sürücü belgesi ve pasaport belgesinin sona yaklaşan görüntülerini yayınladı.

"Yeni E-Pasaport”

Ankara'da yeni e-sürücü belgesi, e-mavi kart ve yerli e-pasaport tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanxı Süleyman Soylu, yeni belgelere ilişkin detayları paylaştı.

Yeni ve yerli e-pasaport ile ilgili ayrıntıları aktaran Süleyman Soylu, şunları söyledi:

“Kısaca, 3 yeni projeye temas etmek istiyorum. E-Pasaport olarak değerlendirilen yeni nesil çipli pasaportlar, bizim AB'ye ve vize serbestisi ilgili imzaladığımız şartlardan birini kapsayan güvenli pasaport esasları çerçevesinde üretiliyordu. Türkiye 2018'den beri bu pasaportları kullanıyor. 18 ülke bu pasaportları bizim gibi Avrupa'daki bir şirketten alıyor. Bütün dünyada salgın sebebiyle ortaya çıkan çip tedarik krizi mevcut. Bu firma tedarikleri karşılama konusunda problem yaşadı. Biz vatandaşlarımıza problem yaşatmamak adına gayret gösterdik. Pek çok Avrupa ülkesi eski pasaportlarına döndü, süresi bitmiş olan pasaportlarına devam etti. Biz de problemler yaşadık fakat vatandaşımıza bunları hissettirmemeye çalıştık. Dün Cumhurbaşkanımız da belirtti, yeni yerli e-pasaport çalışmalarına geçildi, seri üretim hedefinde son aşamadayız. Çipli pasaportta Kız Kulesi olacak. İkinci sayfasında ise pasaportumuzun nitelikleri gözükmektedir. Değişken mikro yazılar mevcut. Bu pasaportun kendine ait özel çizgileri var. Yetişirse inşallah resimler de renkli olacak.

"Sayfalarda farklı şehirlerin görselleri yer alacak" 

Pasaportların her bir sayfasında farklı bir kentin görselinin yer alacağını bildiren Süleyman Soylu, "Göç kartlarını ve ikamet belgelerini de aynı zamanda üretiyoruz. Ağustos ayında inşallah kendi e-pasaportumuzu kullanacağız. Temassız çip ve pek çok yeniliğe sahiptir. Tasarımı özgündür. Her bir sayfasında Türkiye'nin farklı kentlerine ait görseller, o kente özel bitki görseli bulunacak. Yeşil pasaportta daha önce 5 yıl geçerlilik süresi yeni e-pasaport ile birlikte 10 seneye çıkıyor. Çipli pasaportta Kız Kulesi görüntüsü var. İkinci sayfada ise pasaportumuzun nitelikler bulunmaktadır." şeklinde konuştu.


 

“Yeni e-Mavi Kart” 

Yeni e-Mavi Kart projesine de değinen Soylu, "Bilindiği üzere diğer projemiz de mavi kartımız... E-mavi karta çevireceğiz. Almanya'da yaşayıp, Türk vatandaşlığından çıkmak durumunda kalanların kullandığı mavi kartı daha güvenli bir duruma getirmek istedik. Biyometrik verileri içeren, daha güvenli e-mavi kart hazırlanıyor." açıklamasını yaptı.

“E-Sürücü Belgesi"

Yeni nesil e-Sürücü Belgesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, yeni kartın özellikleri ile ilgili şunları söyledi:

"2016'dan bu yana yeni sürücü belgesi verme işlemlerine başlamıştık. Dünyadaki teknolojilere uyarlamak durumundaydık.Temassız çiplerle güvenlik düzeyi en üst seviyeye yükseltilmiştir. E-pasaportta yapıldığı gibi yeni e-sürücü belgelerinde de Türkiye yerine ilk defa Turkey kavramı kullanılacaktır. Ehliyetlerimizde uluslararası geçerlilik vardır, bu karta kimlik ekleme kapasitesine sahip olacağız. Tüm vatandaşlarımız hemen ehliyetini değiştirmek zorunda mı? Hayır. Ehliyet süresi bittiğinde ve yeni alınanlarda bu ehliyet ülkenin yeni ehliyeti olarak kullanılacak. Ehliyet üzerinde bir kişinin 2 farklı resmi olacak..."

Yorumlar (0)